Sedvanligt serveras öl och nubbe till midsommarsillen men faktum är att det finns fler alternativ för den som inte vill traska i traditionens djupa spår utan istället följa sin egen smak. Wine & Friends har testat och hittat de bästa vinerna till olika sillsorter.
För att hitta fram till det bästa vinalternativet till sillen dukades ett bord med sex olika sillsorter, färskpotatis i dill, gräddfil med gräslök samt knäckebröd och smör upp.
– Vinet förtjänar en mer naturlig och framträdande roll på det traditionella midsommarbordet, menar Thomas Holstein, vd på Enjoy Wine & Spirits.
Sillen blir i sin inläggning både salt, söt och syrlig, något som kan vara svårt att matcha till vin. Lagringen av fisken på tunna är inget att sätta ett likhetstecken efter vad det gäller vin. Fatlagrade vita viner vinner inte i matchen mot friska, slanka viner med hög syra och fruktighet. Röda viner fick stå över ett kast denna gång, men vi sneglade gärna lite åt vin med oxidativa nyanser som fino sherry och orangeviner.
– Du har många olika texturer i sill. Det är inte helt enkelt att få en klar idé om vad som passar till, men det är därför vi gör tester, säger Magnus Lansman, produktchef på Enjoy Wine & Spirits.
Bäst i test
A. Christmann Riesling 2015 (Tyskland, ekologisk), 139 kr, Art nr: 5882
Med sin rikedom i frukt och syra, friskhet och självklar balans mötte den upp i allt från sillens ouvre av smaker, potatisens nötighet och gräddfilens syrlighet.
Bäst till olika sillsorter
- Klassisk matjessill och Piccini Memoro Sparkling (Italien), 89 kr, Art nr: 72567
Kommentar: Lite oväntat tar ett bubbel sig an den klassiska matjessillen på allra bästa sätt. Lite sötma och frukt och med bubblorna som spelar en viktig roll, bryter den ner de mjuka tonerna av kryddpeppar och nejlika och förenas i en fin harmoni. Här spelade helheten också in, potatis med tillbehör gav en väsentlig push i rätt riktning.
Fino sherryn fick också höga betyg tillsammans med de torrkryddiga” sillarna i klar lag och blev något som utvecklades spännande med vinets citrus, jäst och nötighet.
- Ingefära- och limesill och Calvet Côtes du Rhône Rosé 2016 (Frankrike), 89 kr, Art nr: 2219
Kommentar: För dig som anser att rosévinet hör sommaren till kan vi konstatera att den ljusa Provencalska stilen gör sig bäst till silltallriken. Ingen superkombination egentligen, men bärigheten i vinet svarade upp mot limen och ingefäran. Även här passade Piccini Memoro Sparkling mycket bra med sina lite mer tropiska inslag.
- Ramslök- och citronsill och Radikon Ribolla 2008 (Italien), 249 kr, Art nr: 76596
Kommentar: För den lite mer nördige kommer kombinationen naturvin och ramslök kanske inte som en chock men det orangea vinet balanserar upp vitlöken och syran från citronen fint i denna, annars ganska krämiga ramslökshistoria.
- Skärgårdssill och Jurtschitsch Langenlois Grüner Veltliner 2016 (Österrike), ekologisk, 119 kr, Art nr: 2699
Kommentar: Grüner Veltliner visade sig vara lite svårare än vad vi kanske först trott. Dess fruktiga friskhet kom tyvärr bort sig i de mer intensiva sillsmakerna. Men syran i vinet fick sig en partner i den krämiga skaldjursbetonade skärgårdssillen. A. Christmann Riesling och Schlumberger Pinot Gris var också rätt fina med skärgårdssillen.
- Inlagd sill och Domaine Schlumberger Pinot Gris Les Princes Abbés 2014 (Frankrike), 149 kr, Art nr: 70539 (beställningssortiment)
Kommentar: Pinot Gris med något extra år på nacken gav oss lite mognad, en liten sötma och ypperlig balans som mötte den intensiva smaken i den inlagda sillen fantastiskt. Likt A. Christmann var detta ett vin som lirade med i stort sett alla sillarna på bordet. En stor favorit som vi hoppas få åtnjuta mycket av i sommar. Här fick också Fino sherryn bra betyg!
- Senapssill och Sherry Fino Inocente (Spanien), 75 kr, Art nr: 8202
Kommentar: Senapssillen var en knepig nöt att knäcka. Vanlig på bordet, men kanske lite väl mild i smaken, var den svår att matcha till vinerna. Den torra Finon tog dock för sig utan att kväva krämigheten i senapen. Här hittade vi ytterligare en oväntad kombination även om Sherry’n tidigare hade visat sig på styva linan i matchningen med de klara inläggningarna och sedan tidigare är en given klassiker ihop med surströmming.
Se hur testet gick till här på deras Youtube-kanal – Wine & Friends TV