150+1. Ett vin med en historia att berätta!

Piemonte är Sveriges nya favorit och vi älskar vinerna på barbera och nebbiolo, de två druvorna som är så starkt associerade med regionen. Mycket handlar såklart även om att vinerna är så fina till mat och uppskattas för sin charm och fräschör. Det märker vi inte minst i 150+1 – ett vin gjort på barbera och där druvorna kommer från hela 150 olika odlare som gått samman för att hylla gemenskapen i Piemonte!


150+1. Inte det vanligaste namnet på ett vin men det finns en historia bakom att förtälja. Namnet kommer nämligen från när vinmakaren Daniele Ress bjöd in 150 druvodlare i Piemonteregionen och hans tanke var att de tillsammans skulle skapa ett gemensamt vin av enbart handplockade druvor. Uppslutningen var unison och när Daniele vinifierade druvorna till denna barbera, en druva starkt associerad med regionen, så blev han till och med själv överraskad av det fina slutresultatet och därför fick vinet namnet 150+1 – en hyllning till gemenskapen i Piemonte. Boxtoppen har provat vinet som nu säljs i årgång 2020.

Boxtoppen provar 150+1 Barbera Piemonte 2020

I våra glas har vi ett vin som visar upp en ungdomligt bärig doft där körsbär och svarta vinbär tillsammans med plommon sticker ut och där lavendeldoftande toner, lakrits och ett kryddigt anslag kompletterar. Smaken är smeksam och mörkbärigt fruktdriven med mogna tanniner, även om de finns där, och en liten citrussyra balanserar upp den lilla rondör som vinet uppvisar. Rent och fräscht avslut.

Betyg: 4 av 5 poäng

Det här är ett vin som trivs ypperligt i sällskap av klassiska italienska recept och inte minst tänker vi oss det till en mustig lasagne eller en hembakad pizza där man inte snålar med osten!

150+1 finns i drygt 135 Systembolagsbutiker och till övriga kan du beställa det utan extra kostnad. En flaska (750 ml, 13,5%) kostar 99 kronor och vinet finns under artikelnummer 52915.

Vinet finner man på Systembolaget här >