2014 Lindemans Chardonnay ny trea på listan för vita viner med viss fruktsötma

Årets första uppdatering av vita boxar med viss fruktsötma bjuder på förändringar på tio i topp, och en smäckrare lista än vanligt. Listan innehåller en nykomling, som i tät strid med den tidigare trean tar sig in på tredjeplats.


Ohotad etta i januari är fortfarande 2014 Monti Garbi Soave från den duktiga soave- och amarone-producenten Tenuta Sant’Antonio, som är en av de allra bästa boxarna på Systembolaget.

Kvar på andra plats ligger 2013 Moncaro Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico.

På tredje plats har vi alltså vår första och enda nykomling, som är en ny årgång av en gammal bekant: 2014 Lindemans Chardonnay är alltså senaste årgången av Lindemans Chardonnay. Den nya årgången är friskare än 2013, med mindre söta toner av honung och persika och mera citrus. Vinet funkar utmärkt som prat- och mingelvin, och dessutom till kyckling och rätter med stekt eller grillad fisk. Vinet är ett superfynd.

Flera viner har lämnat listan, eftersom bedömningarna av dem har fallit för åldersstrecket. Boxtoppen har som ambition att erbjuda aktuella provningsnoteringar. Viner som provats för mer än sex månader sedan utgår från listan, för att kunna komma tillbaka med nya bedömningar.