2014 Petite Chablis regerar vidare

Ropiteau-Petit-Chablis-Novembers sista uppdatering, vita premiumboxar, bjöd inte på en enda ändring och ser därför ut som den i oktober.

Med andra ord återfinner vi på första plats fina franska 2014 Petit Chablis från Ropiteau –  med sin torra, eleganta frukt Sveriges både bästa och dyraste box på den vita sidan. Perfekt till fisk och skaldjur.

På andra plats har vi nya zeeländska 2014 Two Tracks Sauvignon Blanc – ett druptypiskt, torrt och friskt Sauvignon Blanc-vin och ett fynd, som också passar fint till lättare fiskrätter och skaldjur.

På tredje plats återfinner vi oktobers raket. 2014  Prinz von Hessen Riesling Kabinett Trocken från tyska producenten Prinz von Hessen kommer från Rheingau, är friskt med bra balans och inslag av vinteräpplen, våt sten, blommor och mineraler. Sockerhalten kan framstå som hög, men den balanseras fint av den pigga syran. Vinet är ett fynd!

På fjärde och femte plats hittar vi två amerikanska chardonnayviner från Kalifornien. Både 2013 Beringer Sonoma Chardonnay från amerikanska Beringer och 204 Fetzer Sundial Chardonnay är rika och bussiga och lite tyngre och passar därför fint till grillad fisk och skaldjur, fågel och lättare rätter på fläsk.

Listan är ganska kort. Premium innebär att de kostar över 250 kronor eller motsvarande om de rymmer mindre än tre liter.

>>Till listan