2014 Puycheric Syrah Rosé ny trea bland roséboxar

Den sista sommarvärmen dröjer sig kvar här och där i fickor, men nog börjar vi gå mot höst. Oktober inleder vi med en uppdatering av topplistan för roséboxar.


Oktober inleder vi med en uppdatering av roséboxar.

Kvar på första plats sedan augusti är sydafrikanska superfyndet 2015 Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé. Vinet är omprovat och precis lika bra som första gången.  Mulderbosch, producenten som vinet kommer ifrån, har ända sedan starten  varit bra på att göra riktigt prisvärda viner. Det här vinet är rent och elegant med fina toner av bland annat röda vinbär och blodgrapefrukt.

På andra plats återfinner vi ekologiska 2014 Coteaux d’Aix en Provence från franskaproducenten Gassier i Provence. Vinet är både fräscht, solmoget och silkigt och precis som ettan ett superfynd.

Ny trea är mycket välförtjänt 2014 Puycheric Syrah Rosé är också från Provence och också ett superfynd, men från vinfirman Foncalieu. Här hittar man såväl jordgubbar, som smultron och hallon. Vinet innehåller precis som Mulderbosch och Coteaux d’Aix en Provence mindre än tre gram socker per liter.

Bland övriga viner har vi två nya årgångar och tre omprovade viner. Nya årgångar är 2015 Lindemans Rosé på plats nummer 9 och De Bortoli dB Rosé, som med sin nya årgång klättrat från jumboplatsen till plats fjorton med ett runt, rikt och bussigt rosévin med aromatisk frukt och viss fruktsötma.

Listan omfattar 21 viner, varav fem är superfynd och alla återfinns bland tio-i-topp.

>>Till listan