2014 Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico tillbaka i topp

Fem nykomlingar och två återvändare med nya årgångar. 13 superfynd. Det är facit för uppdateringen av vita viner på flaska i prisklassen upp till 70 kronor.


Det märks att hösten är här och att det börjar hända saker på listan med vita viner på flaska för max 70 kr. Ny på första plats i september är 2014 Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico från italienska Moncaro. Vinet har tidigare toppat listan med årgång 2013. Moncaro bildades 1964 av ett antal vinodlare som gick samman i ett kooperativ. Kooperativet har vuxit sedan dess, och gör sedan 1980 en hel del ekologiska viner. Just Verdichio dei Castelli di Jesi kommer från subdistriktet med samma namn, som också är kooperativets ursprung. Vinet är runt och bussigt med trevlig, solmogen frukt och passar bäst till skaldjurs- och fiskrätter.

2014 Domaine Lalande Sauvignon Blanc behåller sin andraplats. Vinet är en frisk och ren sauvignon blanc från Languedoc-Roussillon i södra Frankrike.

Kvar på tredje plats är spanska 2014 Soleado Verdejo Organic från Bodegas Menade. Det här unga, friska vinet kommer från Rueda. Alla tre vinerna på pallplats är superfynd, liksom nr 4 och nr 5.

Bäst av de rena nykomlingarna är 2014 Pierre Chavin Sauvignon Blanc Colombard Gros Manseng som hamnar på tionde plats. Också det ett superfynd med ren och fräsch frukt från franska från Côtes de Gascogne

Bland de andra nykomlingarna hittar man bl a 2014 Orvieto Amabile  på plats tolv, ett trevligt och runt italienskt vin och 2014 Gustav Riesling Trocken som är en frisk riesling från Tyskland.

Ett vin som försvunnit från listan är den gamla ettan Mauro Chardonnay. Vinet kostar numera 74 kronor, och återfinns därmed på listan över flaskviner mellan 71 och 140 kronor.

Den här listan omfattar totalt 30 viner, varav 13 är superfynd.

>>Till listan