”2017 Marqués de Nombrevilla levererar verkligen över sin prislapp”

Gammal är äldst – garnacha från spanska Calatayud imponerar!

Iberiska halvöns vinscen just nu är oerhört spännande och en fröjd att följa. Men än har konsumenten inte riktigt hängt med i samma utsträckning även om det såklart är på väg att förändras. För allt fler upptäcker vad Spanien kan erbjuda i vinväg särskilt då från relativt okända regioner, på samma druvor som många betydligt mer namnkunniga, men till helt andra priser. Garnacha, eller grenache som fler känner igen den som, är onekligen en av dessa druvor.

Få kan placera Calatayud på kartan. Zaragoza är den stora staden och ligger ungefär halvvägs mellan Barcelona och Madrid. fotbollstokiga som letar bettingsidor med svensk licens minns säkert Gary Sundgrens många år i stadens stolthet, Real Zaragoza. Calatayud är en del av det Spanien som en gång var konungariket Aragonien, garnachas förmodade ursprung och härifrån spreds druvan vidare på den iberiska halvön och in i Frankrike. Garnacha presterar toppkvalitet på hög höjd och än mer när det är tal om gamla rankor. Och det är något man har gott om i Calatayud!

Bodegas San Alejandro, en av regionens främsta producenter, sitter på en hel del sekelskiftesgamla garnacha-rankor som växer på upp till 800 meters höjd, och deras Marqués de Nombrevilla Garnacha har nu lanserats på Systembolaget. Norrmännen har uppenbarligen tagit det till sig för det är just nu det mest säljande rödvinet i vårt grannland. Och det är lätt att förstå våra vänner i väst för 2017 Marqués de Nombrevilla levererar verkligen över sin prislapp.

Boxtoppen.se om 2017 Marqués de Nombrevilla
Doften är ungdomligt livlig och bjuder på ett skönt djup där allt från örtbukett och lakritsrot till mörka körsbär, plommon och vinbär kikar fram. I bakgrunden även en svagt gräsig ton, ett stänk ceder och osande stenar. Smaken har precis det man vill ha i höghöjdsfrukt; det är solmoget men svalt i sitt uttryck och bakom så finns tanninerna även om de i nuläget är fint inlindade. Syran pendlar mellan skönt kärnkärv och blodgrape vilket ger vinet dess nödvändiga ryggrad och allt är snyggt sammansatt, torrt, tätt och med mineraldriven längd i den bärklingande och örtiga finalen.

När garnacha uppför sig så här så är Spanien snudd på svårslaget i prissegmentet. Prova det i sommar kylt, gärna ner mot 14 C, och upptäck hur galet gott det är med ren garnacha. På egen hand, till grillat som gärna bjuder på lite paprikakryddighet och till en hårdost med tydliga saltkristaller.

Boxtoppens betyg: Full pott! 5/5 poäng

2017 Marqués de Nombrevilla
Nr 76097
Pris; 79 kronor

Vinet finner ni på Systembolaget här