2019 Belleruche – ytterligare en årgång av Chapoutiers ekologiska Côtes-du-Rhône som sticker ut!

Årgångar kommer och går i vinets värld och få ger det så mycket tanke. Men i regioner där vädret är desto mer nyckfullt så kan det vara avgörande för hur vi uppfattar ett vin. I Rhônedalen är man inne i ett stim av fina årgångar men särskilt bra har det visat sig att de som slutar på en 9:a är. 1979, 1989, 1999, 2009 och nu 2019 som sällar sig till de legendariska åren. Att 2019 är en årgång som sticker ut märks i M. Chapoutiers Belleruche, ett vin som vi nu följt i mer än tjugo års tid och som vi bara fortsätter imponeras av!


Michel Chapoutier har i drygt tre decennier arbetat ekologiskt och biodynamiskt med sina vingårdar och den framgång han nått med såväl toppviner som vardagsflaskor är honom väl förunnad. Toppvinerna han producerar är bland världens främsta men det som gör honom till en sann vinmakare är den dedikation som han även skänker vinerna som alla har råd att köpa. Detta märks i Belleruche!

Boxtoppen provar

2019 Belleruche, Côtes-du-Rhône från M. Chapoutier

Chapoutier hämtar druvorna till Belleruche från fyra mer sydligt belägna områden av Rhône där alla bidrar med olika jordmån och förutsättningar. 2019 följer i spåren av den fina 2018-årgången men har en fräschör och skärpa i syran som lyfter den vitpeppriga och så rena bärfrukten. Just pepprigheten är skönt markerad i 2019, såväl doft- som smakmässigt, och skänker den där lilla extra tjusningen till kaskaden av ungdomligt busig frukt som består av färska hallon, björnbär och ett stänk kirsch. Tanniner finns det också i bakgrunden och de ger ryggrad tillsammans med syran som närmast tar sig ett citrusaktigt uttryck. Så här ska en välgjord Côtes-du-Rhône smaka!

Betyg: Full pott! 5 av 5 poäng!

Belleruche är ekologiskt certifierat och årgång 2019 finns nu på Systembolagets hyllor. Vårt råd är att köpa på dig ett antal och ha hemma till kommande grillmiddagar i sommar. Vinet är nämligen som gjort för en BBQ! En flaska (75 cl, 14,5%) kostar 129 kronor och artikelnumret är 75764.

Till vinet på Systembolaget >>>