Monti Garbi Soave i orubbat bo!

Vita viner med viss fruktsötma – bra viner till kryddstark, asiatiskt mat, eller perfekta bufféviner. Den uppdaterade listan med många gamla favoriter hittar du här.


En stadig etta på listan över vita boxar med viss fruktsötma måste man kalla Monti Garbi Soave från italienska Tenuta Sant’ Antonio för. Vinet gick med årgång 2013 in som etta på listan i november 2014, och har legat kvar där sedan dess. Årgångsbytet till 2014 klarade vinet galant – förstaplatsen gick det inte att rubba det från. Inte heller den senaste omprovningen av vinet, som ägde rum nu i februari, ger oss någon anledning att ändra betyget. Vinet kostar nu 225 kronor, men är fortfarande ett superfynd. Det som gör det unikt är att det är ett så utmärkt vin till mat – och har en given plats på buffén alla dagar i veckan.

På silverplats återfinner vi 2014 Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc från Francois Lurton, ett friskt, franskt fynd med ren, fräsch frukt och bra balans.

På tredje plats återfinner vi superfyndet 2014 Scmetterling Riesling, som är halvtorrt. Är man inte rädd för socker av annat än smakskäl behöver man inte oroa sig – den relativt sett höga sockerhalten balanseras fint av den höga syran.

Några riktiga nyheter bjuder inte uppdateringen på. Förutom omprovingen av ettan Monti Garbi Soave har vi också provat om bulgariska Leva Chardonnay Dimiat Muscat från Vinex Slavyantsi, som placerar sig på fjortonde plats.

>>Till listan