5 bra röda boxar att ljusa upp tillvaron med

Även om vi går närmare ljusare tider så är det fortfarande fasansfullt mörkt ute större delen av dygnet. Och befinner man sig dessutom på se mer södra delerna av Sverige så finns det inte heller någon snö att glädja sig med. Därför presenterar vi här 5 bra röda boxar som kan ljusa upp tillvaron!


2018 Ramos Reserva
PORTUGAL / ALENTEJO / JOÃO PORTUGAL RAMOS / 3000 / 6139 / 259
Stor doft med gott om mörk bärgenerositet, främst yppiga toner av björnbär och som backas upp av
kryddighet och salt lakrits. Det solgenerösa fortsätter i gommen med kryddig frukt men en skön tanninrikedom skänker fräschör och ger struktur till vinet som fortsätter vara en av de mest stabila boxarna.
Betyg: 5/5

2018 La Strada
PORTUGAL / ALENTEJO / CONSULVINUS / 3000 / 2178 / 219
Ett möte mellan portugisiska trincadeira och franska syrah ger här ett generöst kryddigt vin med hintar av såväl solmogna svarta vinbär som björnbär. Smaken är lättillgänglig men ändå relativt fyllig och med fin skjuts i tanninerna som balanserar rondören.
Betyg: 5/5

2018 Formulae Barone Ricasoli
TOSCANA / ITALIEN / BARONE RICASOLI / 3000 / 12300 / 249
Inte bara pålitlig utan också en box som levererar såväl druvkaraktär som ursprungskänsla med tydliga sangiovesevibbar. Smaken är ungdomligt pigg och ren med körsbären i spetsen men har även visst tanninmotstånd. Att druvans lilla kärvhet ges utrymme är plus i kanten och gör vinet härligt matvänligt.
Betyg: 5/5

2017 McManis Petite Sirah
 Kalifornien / USA / McManis Family Vineyards / 8362 / 3000 / 289
Ett generöst vin där skönt solmogna toner av björnbär och svarta vinbär formligen väller ur glaset, uppbackad av allt från fräsch stjälkighet, krydda och söt lakrits. Viss fatkänsla med mörk choklad i spetsen kikar också fram. Smaken smeker samtidigt som det finns stoppning i den fylliga gomkänslan och även silkiga tanniner bidrar till att linda in bärfruktigheten och addera fräschör. Avslutet är långt, nästan med citrusinslag och diskret ek. Ett vin som är lika gott att dricka på egen hand som till ryggbiffen, grytan eller än mer till det grillade när det åter.
Betyg: 5/5

2017 The Econic Zinfandel
KALIFORNIEN / USA / BONTERRA VINEYARDS / 3000 / 6557 / 319
Druvtypisk med björnbärsfrukt, visst djup och fräsch gomkänsla med rondör i frukten. Bra längd.
Betyg: 5/5