Allegrini gör det igen! Full pott!

Vid det här laget så behöver knappast svenska vinvänner upplysas om Allegrinis betydelse för regionen Venetien. Med viner som La Grola, Palazzo della Torre, ikonvinet La Poja samt imponerande Amarone, så har familjefirman Allegrini gått i bräschen för många andra och inte vilat på sin mer än fyrahundra år gamla vinmakartradition.


Det är nydanande och innovativt men samtidigt med en fot i traditionen, något som inte minst demonstreras med skicklighet i årgång 2016 av boxen Veneto Rosso.

”Allegrini gör det igen! – Full pott!”

Allegrinis Veneto Rosso – en kvalitetsmärkning i segmentet

I denna Veneto Rosso-tappning så dominerar regionens främsta druva, corvina, och backas upp av andra druvsorter som rondinella och molinara, även dessa synonyma för det världskända området öster om Gardasjön. En större del av vinet har i årgång 2016 lagrats ett år i fat där hälften var av större snitt och andra halvan barrique, små fat av 225 liters storlek. För att accentuera fräschören så jäste och lagrades däremot en femtedel av vinet i ståltank innan slutblenden.

”…ett klockrent val till en långkokt bolognese…”

Boxtoppen.se om 2016 Veneto Rosso från Allegrini 
Inget snack om att Allegrini bidrar till att sätta nivån på seriöst boxvin här i landet!

Här bjuds vi på en omfamnande och inbjudande doft där inslagen spänner från svarta körsbär, vinbär, en lätt rökighet och skönt svala, örtiga inslag. I bakgrunden en diskret nyans från fatlagringen där särskilt den mörka chokladen framträder. Smaken följer doftintrycken väl och adderar den där härligt saftiga körsbärssyrligheten som vi så gärna vill ha i ett vin från regionen. Den matvänliga kärvheten finns också med, ett par stänk mandeldroppar, färska örter, terökighet och balanserande tanniner.

Frukten är snyggt sval och den lilla rondören skänker balans till helheten. Med andra ord – Allegrini gör det igen!

Betyg: 5/5 – full pott!

2016 Veneto Rosso från Allegrini
Nr 3400 (2250 ml) 13,5%, 199 kr
Venetien, Italien

Vinet finns på hyllan i ca 40 butiker. Finns inte vinet i just din butik kan man naturligtvis beställa hem det!
Här finner ni vinet >>

2016 Veneto Rosso gör sig extra fint lätt kylt, runt 14 C, och är ett klockrent val till en långkokt bolognese eller till din hemgjorda pizza med skönt syrlig tomatsås!