Alsacefirman Hugel imponerar med sin 2017 Gentil

I en region som Alsace där det druvrena vinet är mer eller mindre heligt och står i centrum så är det ändå en blend som åter vunnit allt mer popularitet i modern tid och det är lätt att förstå varför när man provar en av de främsta – Hugels Gentil.


”Tidlöst och klassiskt…”

Hoppa några sekel bakåt i tid och du finner begreppet Edelzwicker, en blend som var ytterst vanlig men som kunde bestå av vilka Alsace-druvor som helst. Något som medförde att vinerna inte nådde högsta renommé men för drygt hundra år sedan föddes en uppdatering av blenden – Gentil. Kravet var att vinet minst skulle utgöras av femtio procent nobla druvor, det vill säga riesling, muscat, pinot gris eller gewurztraminer. Resten kunde då vara pinot blanc, sylvaner eller chasselas.

Då var det druvor som ofta vuxit i samma vingård, pressades och vinifierades tillsammans medan dagens Gentil kräver att varje druva ska ha jäst, vinifierat och lagrats separat och dessutom ska vinerna var för sig klara av ursprungskravet Alsace. I skrivande stund är ett nytt regelverk på gång för att säkerställa Gentil som ett ytterst seriöst Alsacevin. Men där är redan Hugel med sin förförande och härligt insmickrande Gentil som de senaste åren imponerat allt mer på oss!

”Vi kan inget annat än imponeras av Hugels Gentil…”

Boxtoppen om 2017 Hugel Gentil
Med 2016 satte Hugel en ny nivå med Gentil men nu när den senaste årgången är i våra glas så måste det erkännas att den här är precis lika ljuvlig i sin aromatiskt nedtonade stil. Basen är pinot blanc och sylvaner men gewurztraminer, riesling, pinot gris backar upp och kompletteras av en liten mängd blommig muscat a petit grains.

Initialt möts vi av en delikat blommighet som backas upp av en närmast orientalisk kryddighet, saftiga gråpäron och ett stänk litchie. Citrusfrukter, där även ett stänk apelsin finns med, kikar också fram och allt sitter så fint ihop. I munnen så visar de ungdomliga dragen upp sin repertoar med flörtig stenfrukt och syra som säkerligen kan länkas till riesling innan de kryddiga undertonerna kikar fram. En ytterst diskret sötma skänker balans och även om vinet har ett lättsamt uttryck så är det ingalunda utan visst djup och intensitet, något som den kryddiga, rena och kvardröjande eftersmaken skvallrar om.

Vi kan inget annat än imponeras av Hugels Gentil. Det är konsekvent, ärligt och det visar dessutom upp fint vinhusets stil rent generellt. Tidlöst och klassiskt helt enkelt. Alsace förtjänar bra mycket mer uppmärksamhet igen. Börja med Gentil!

Betyg: 5/5 – full pott!

Hugel Gentil 2017
Nr 2108, 119 kr, 13%
Alsace, Frankrike

Vinet finns på hyllan i på ca 28 Systembolag, men kan såklart beställas till din föredragna butik

Vinet kan du beställa här >>

Kort om familjen Hugel
Familjen Hugel har gjort vin i den idylliska byn Riquewihr sedan 1639, vilket gör Hugel till ett av världens äldsta familjeägda vinhus. Idag håller den 12:e generationen Hugel i trådarna och den 13:e står ivrigt redo att ta över. Familjen råder över 25 ha mark och köper in druvor från ytterligare ca 100 ha. Hugel var vidare den första producenten att experimentera med och skapa de söta vinerna ”vendange tardive” och ”selection de grains nobles”, men mest känd är man kanske för sina eleganta och mineraldrivna torra viner.