Alvaroni Brut – en cava till svårslaget pris!

Sommaren är här, semestern närmar sig för många av oss, och med den längtar vi inte minst till stunderna runt matbordet. Och givetvis vill vi ha något läckert bubbligt att skåla i först! Mycket under sommaren handlar om att umgås och då passar ett vin som gör jobbet, har karaktär men inte blir själva samtalsämnet. Cava i en torrare och aptitretande stil blir ett givet val, inte minst när det som i vårt dryckestips Alvaroni Cava Brut även är ett fynd såväl pris- som kvalitetsmässigt.


Väster om Valencia återfinns Union Vinicola del Este, en relativt ny producent i regionen Requena. Även om druvorna här knappast behöver kämpa med mognaden så har man, tack vare en hel del högre belägna vingårdar som klättrar upp över 1,000 meters höjd, fräschören i schack. Som i denna charmiga cava som snyggt demonstrerar vikten av skillnaderna i temperatur mellan natt och dag, något som gör att vinerna kan utnyttja fördelarna av den solmogna frukten utan att det blir platt i karaktären. Union Vinicola del Este har låtit cavan få 9 månaders lagring på sin fällning och druvorna är mestadels macabeo med en fjärdedel chardonnay som uppbackning.

Boxtoppen.se om Alvaroni Cava Brut

En cava för 69 kronor och som levererar – det är bara att applådera för Alvaroni slår betydligt mer namnkunniga inom segmentet med sitt fruktbetonade och torra anslag där vi finner gulfruktiga inslag, melon, grapefrukt och grillad citron i skönt maritim stil. Moussen är generös och livlig, syran aptitretande och så gillar vi det citrusfruktiga och torra avslutet. Mycket bubbel för den ringa slanten!

Betyg: 5/5!

God till mat, god på egen hand, gott att korka upp när annat än vinet ska stå i centrum men du ändå vill ha ett anständigt bubbel! Alvaroni Cava Brut kostar 69 kronor, har artikelnummer 71499 och finns i 10 Systembolagsbutiker. Till övriga beställer du det utan extra kostnad. Prova även det fina systervinet Alvaroni Cava Brut Organic för 79 kronor.

Till cavan HÄR >>>