Ammasso – siciliansk kraft i stilren förpackning!

Med inspiration hämtad från norra Italien har den unga producenten Barone Montalto i Santa Ninfa på västra Sicilien skapat ett vin på nero d’Avola, supertrendiga nerello mascalese samt cabernet sauvignon och merlot där druvorna torkas en månad. Boxtoppen har provat vinet som förenar Siciliens sol med Venetiens traditionella torkningsteknik!

Lågt skördeuttag från vinmarker på högre höjd, plockat i små backar så att det inte blir tryck på druvorna och sedan en månads torkning innan jäsningen startar och lagring på ekfat tar vid. Själva processen, när druvorna torkar i ventilerade utrymmen, så sjunker vattenhalten i druvorna upp till en femtedel av druvans vikt vilket sedermera ger ett tätare vin.

Boxtoppen om 2016 Ammasso

Pampig och expressiv doft med mörka plommon, körsbär och kryddiga inslag från fatlagringen men även en örtighet samt hint av russin. I munnen ett kraftfullt vin med generös fruktighet, inslag från torkningsprocessen, främst katrinplommon, och så omfamnande tanniner som ger fräschör. Helt torrt avslut även om den solmogna frukten skänker rondör.

Boxtoppens betyg: 5/5

Ammasso beställer du till ditt föredragna Systembolag. En flaska (75 cl, 14,5%) kostar 169 kronor och levereras i en stilren presentförpackning. Vinet finner du HÄR >>>

Kuriosa
Årgång 2016 tilldelades både Guld och Best of Show Sicilia Red i Mundus Vini 2019.