Andrée Lurton bästa vita boxen

Fina 2014 André Lurton Sauvignon Blanc behåller sin förstaplacering bland vita premiumboxar och kan fortfarande kalla sig Systembolagets bästa vita box.


Vita premiumboxar, det vill säga vita viner som kostar över 250 kronor för en trelitersbox, är ett mycket litet segment på Systembolaget och därmed är listan på Boxtoppen kort. Det vinerna har gemensamt är alltså att de kostar över 250 kronor, eller om de rymmer mindre än tre liter, skulle ha kostat 250 kronor.

Inga förändringar i placeringar har skett sedan förra uppdateringen.

Prinz von Hessen är omprovad och behåller sin placering.

Etta sedan förra uppdateringen är Systembolagets bästa vita box, nämligen 2014 Andrée Lurton Sauvignon Blanc från franske producenten André Lurton. Vinet är ungt och friskt – perfekt till fisk och skaldjur, men även till sallad. För 280 kronor är det ett superfynd, d v s riktigt, riktigt mycket smak för pengarna.

Kvar på andra plats är utmärkta 2014 Petit Chablis Ropiteau från Ropiteau Frères. Vinet är torrt och elegant och mycket bra och druvan bakom vinet är chardonnay.

På tredje plats återfinner vi nya zeeländska 2014 Two Tracks Sauvignon Blanc – ett druptypiskt, torrt och friskt Sauvignon Blanc-vin. Det passar fint till lättare fiskrätter och skaldjur.

Listan omfattar nio viner, där fem är fynd och ettan 2014 Andrée Lurton Sauvignon Blanc är det enda superfyndet.

>>Till listan