Åre Glögg – årets ekologiska glöggnyhet på klimatsmart tetra

Det var i somras, under en bergsvandring i Åre, som Domaine Wines glöggmästare David Ekenbäck fick inspiration till det som nu blivit Åre Glögg – en ekologisk rödvinsglögg på klimatsmart tetra och med lägre sockerhalt – inspirerad av vyerna från Åres näst högsta topp.


Tillsammans med sin fru och en liten bebis på magen knatade David i somras, i maklig takt, upp till Åres näst högsta topp Totthummeln. I motsats till många andra, som i princip springer upp till toppen, tog David med familj sin lilla tid. Istället för att spurta uppåt insöp de atmosfären. Vyerna, vidderna, ljuset och den klara luften.

 

David Ekenbäck är glöggmästaren som står bakom förra årets glöggsuccé Lusse Mandeln i Gröten samt cidrarna under varumärket Hjerta – och som under vandringen i Åre fick inspiration till det som nu är Åre Glögg. Man skulle kunna säga att han kom på´re i Åre.

  • Fast det var mitt i sommaren så var det något med själva platsen som fick mig att vilja skapa en visserligen traditionsenlig glögg men med en fräsch och samtida skruv.

Glögg i allmänhet är en typiskt traditionsbunden dryck där många produkter går åt det klassiska hållet, med smak som starkt drar åt russin och kanel. Åre Glögg är en mer modern och lite stramare glögg med mörk och intensiv fruktighet, påbackad av kardemumma och andra julkryddor, berättar han.

Åre Glögg är en ekologisk rödvinsglögg, tillverkad i Sverige. Basen är ett ekologiskt rött vin från Spanien, innehållande druvorna Syrah och Garnacha som varsamt kryddats med kardemumma, och en lätt touch av kryddnejlikor, torkad pomerans, stjärnanis och ingefära.

  • Ofta är kanel den smakliga ryggraden i glögg men jag har dragit ned på den och låter istället kardemumman utgöra stommen. Dessutom har jag minskat på sockret något, vilket naturligtvis gör glöggen mindre sliskig och mer vuxen i känslan.

Åre Glögg har tillkommit efter en upphandling från Systembolaget för en ny glögg på klimatsmart tetraförpackning.

I ett blindtest valdes Åre Glögg ut bland 18 andra kandidater.