Ascot Crisp White – högsta betyg till prissänkt kalifornier!

Hela 50 procent är Ascot Crisp White prissänkt med men vi tycker inte att det är just den biten som förtjänar fokus utan i stället på hur gott vinet är. Ascot är en charmant solstänkt kalifornier i torr stil och med en riktigt spännande druvblandning och det är dessutom ett vin som passar till ett brett spektrum av maträtter. Boxtoppen utdelar full pott till Ascot Crisp White!


Kalifornien hör till en av världens mest spännande och kvalitativa vinregioner med en myriad av olika klimat, förutsättningar och vinstilar. Vi kanske främst tänker på fylliga röda men faktum är att Kalifornien producerar allt och är det någon plats i vinvärlden som låter nyfikenheten styra så är det just här. Ascot Crisp White är ett bevis på detta!

Boxtoppen provar 2020 Ascot Crisp White från Kalifornien

Druvblandningen på chardonnay, riesling, chenin blanc och pinot grigio är minst sagt en udda fågel men gör sig formidabelt i detta högst charmanta och personliga vita torra från Kalifornien. Delstatens sol skiner i vinet och vi finner nyanser av mogen persika, nätmelon, limezest och saftiga gula päron som lindas in i en kryddig och omfamnande doft. Smaken fortsätter på inslagen bana med generöst stenfruktiga toner i kryddigt krämig stil och med bra intensitet och täthet i vinet som trots sin rikedom ändå är helt torrt. Syran är frisk och balanserar samtidigt upp och vi misstänker att det är riesling-druvorna samt chenin blanc som står för det inslaget. Avslutet är limezestigt fästande och dröjer sig fint kvar i eftersmaken. Ett fynd för 99 kronor!

Boxtoppens betyg: Full pott, 5 av 5 poäng

Ascot Crisp White är ett mångfacetterat vin när det kommer till maträtter och precis lika gott som det är på egen hand som välkomstglas är det till det sydostasiatiska köket, gärna till kryddigt het scampiwok i kokosgrädde och chili. Men vi serverar det lika gärna till en caesarsallad, till charkbrickan eller varför inte till en ugnsstekt kyckling.

Ascot är den svenska importörens eget varumärke och vinet prissänktes den 1 september från 199 kronor till 99 kronor. Flaskan (750 ml, 12,5%) har artikelnummer 55780 och kostar 99 kronor. Restsötman är 0,4 g/100 ml vilket innebär ett hel torrt vitt vin. Beställ Ascot till din föredragna butik för uthämtning.

Till Ascot Crisp White på Systembolaget HÄR >>>