Återigen köpvärd årgång av det röda boxvinet Enzo Bartoli Piemonte

Den omtyckta Enzo Bartoli-serien från producenten MGM s.r.l. i Piemonte fick förra året tillökning i form av ett rött boxvin på regionens två främsta druvsorter, barbera och nebbiolo och succén lät inte vänta på sig. Den senaste årgången landade i somras på butikernas hyllor och Boxtoppen har provat. I våra glas; 2020 Enzo Bartoli Piemonte.


Vitt vin, rosé och rött på olika piemontesiska druvsorter finns numer att inhandla ur Enzo Bartoli-serien. De röda vinerna dominerar som sig bör och räckvidden spänner från klassiska dolcetto och barbera till de nebbiolobaserade vinerna med Barolo och Barbaresco som topparna. Förra året tillkom Piemonteboxen på barbera och nebbiolo och Boxtoppen har provat den lanserade 2020 av den så populära boxen.

Boxtoppen provar 2020 Enzo Bartoli Piemonte

En ny årgång har landat av Enzo Bartolis Piemontebox och det är en blend mellan regionens två främsta druvor, barbera och nebbiolo. Särskilt barberadruvan gör sin röst hörd i 2020-versionen med lätt druvaromatiskt anslag, mörka körsbär, plommon, tomat och torkade örter samtidigt som det finns en diskret kakaoton. I smaken smyger sig nebbiolodruvans tanniner fram fint och lyfter den körsbärsdominanta fruktigheten och tillsammans med den pigga syran som ger en hint av citrus, får vi ett fräscht rött med kryddigt avslut och viss längd. Vinet mår bra av luftning så häll gärna upp den mängd som ska drickas i en karaff en halvtimme i förväg.

Betyg: 4,5 av 5 poäng

Piemonte-boxen från MGM har artikelnummer 76055 och en låda (3000 ml, 13,5%) kostar 289 kronor. Sockerhalten är blott 3 gram per liter vilket betyder ett helt torrt vin. Vinet finner du i drygt hälften av landets systembolagsbutiker och till övriga beställer du det utan extra kostnad.

Till Enzo Bartolis Piemontebox HÄR >