Aval – strålande bra Bretagnecider

Aval. På regional dialekt i Bretagne betyder det rätt och slätt äpple. Och är det något man kan i den nordliga delen av Frankrike så är det just drycker där äpplena utgör basen. Boxtoppen har provat hantverkscidern Aval från producenten Les Celliers de L’Odet och utdelar högsta betyg!

Aval Cidre Artisanal, Bretagne, Frankrike

Vi möts av ett lätt slöjigt färgspektrum som går i ljus bärnsten. Doften väcker associationer till nypressad äppelmust som fått dra en liten stund vilket ger lätt oxiderade nyanser med inslag av halm, äppelkräm, karamell och kanel. Precis så som vi älskar vår cider! Delikat mousse som smeker gommen, precis lagom sötma som drar åt det halvtorra hållet och med en smakprofil som lägger vikten vid det fruktiga. Avslutar rent och superfräscht. Ett strålande exempel på Bretagnecider i den lite fylligare och matigare stilen.

Betyg: 5 av 5 poäng

Aval dök i början av året upp i Systembolagets beställningssortiment. En flaska (330 ml, 6%) kostar 35,20 kronor och har artikelnummer 83318. Du beställer cidern till din föredragna systembolagsbutik.

Servera gärna till din ugnsstekta hela kyckling med rotfrukter och en gräddig sås där du utnyttjar vätskan från fågeln och grönsakerna.