Baronen intar förstaplatsen

Stora förändringar på listan över de bästa boxarna med röda torra viner kommer nu i junis uppdatering. Den här månaden är det italienska Formulae från Barone Ricasoli som är etta.


Barone Ricasoli formulae 2013 12300 liten BiB-175x450Nu har vår första papperspublikation – Boxtoppen Magasin gått till tryck och det är hög tid att uppdatera listan över de bästa och mest prisvärda torra, röda boxvinerna. Listan har genomgått riktigt stora förändringar. Nästan alla viner i Systembolagets ordinarie sortiment har provats om, och många nya tappningar och nya årgångar har gjort entré.

Röda torra boxar och röda boxar med viss fruktsötma är två listor där det hänt mycket de första tio månaderna. Kanske inte så konstigt med tanke på att det finns över 150 viner på box på Systembolaget. Det i sin tur gör att konkurrensen är hård, och att också flera riktigt bra boxar försvinner från marknaden.

Ny på förstaplats i juni är majs fyra Formulae från Barone Ricasoli. Vinet pendlar mellan torrt och torrt med viss fruksötma. Den nya tappningen är mycket bra. Två är förra ettan, snygga Vernissage Syrah Cabernet från Nordic Sea Winery.

Totalt omfattar listan över 30 viner. Billiga superfynd som Campos de Luz Garnacha från Bodegas Esteban Martin och Palazzo Mio Rosso från Nordic Sea Winery hittar ni i och för sig på den undre halvan, men eftersom de kostar mindre än 170 kronor boxen är de riktiga superfynd.

Är man många gäster kan man köpa flera boxar och hitta sina favoriter. Oavsett vilket av de första tio vinerna på listan ni väljer tror jag att ni blir mycket nöjda. Viner som 2013 Vernissage Syrah Cabernet Sauvignon, 2013 Formulae från Barone Ricasoli och 2013 Cline Zinfandel från Cline Cellars tillhör det bästa man någonsin kunnat köpa på box.

>> Till listan