Beaujolais Royal – den perfekta halvflaskan!

Ibland dyker stunderna upp, när vi vill ha ett glas vin till maten men kanske inte har lust att öppna en helflaska, och då är det perfekt att ha några buteljer av mindre storlek i lagret. Klassikern Beaujolais Royal är för oss det ultimata vinet att ha på ”halva” hemma då dess förmåga att fungera till det mesta är snudd på oöverträffat!


Beaujolais Royal är verkligen värdigt titeln trotjänare då det funnits på Systembolaget i mer än 60 år även om det först var 1969 som Royal lades till namnet. Vinet hade nämligen funnit sina fans hela vägen upp i kungahuset och det fick Bourgogne-producenten Jean Dufouleur i Nuits-Saint-Georges att ändra namnet. Än idag finner du riksvapnet och hovleverantörskapet till den framlidne Konung Gustav VI Adolf på etiketten.

Boxtoppen provar klassikern Beaujolais Royal på halvflaska

Vi har ett helt transparent rubinrött vin i glasen vilket är typiskt för druvan gamay. Vackert att skåda och precis lika tilltalande i doften där associationerna går från hallon, vinbär och körsbär till mörka solmogna jordgubbar. En del örtiga toner finner vi också. Smaken är mjuk och balanserad och den skogsbäriga nyansen är lätt att ta till sig. Här kommer också lite cedertoner, blodapelsin samt färsk örtbukett. Fjäderlätt ja, helt torrt likaså, men ändå inte utan substans, följsam fräsch syra och en strimma av tanniner. En ytterst trivsam vardagspärla. På halvflaska!

Betyg: 5 av 5 poäng!

Beaujolais Royal på halvflaska (375 ml, 13%) hittar du i närmare 200 Systembolagsbutiker och den kostar 54 kronor. Naturligtvis finns vinet även på normalstor flaska (750 ml) och då med samma artikelnummer. Vi älskar vinet till svensk husmanskost och har med lyckat resultat provat det tillsammans med Wallenbergare, fläsklägg med rotmos och kålpudding. Men även när vi vågat ta i lite och krydda till maträtter så har det varit förträffligt till såväl indiskt som thai!

Till Systembolaget HÄR >>>