Beaujolais Royal – en trotjänare i riktigt fin dagsform!

Beaujolais Royal – ett vin som sannerligen är värdigt titeln trotjänare med tanke på att det nästan hängt med på Systembolagets hyllor sedan Brattsystemets upphörande. Och kanske motbokens avskaffande blev en del av nämnda vins identitet där den lättsamma stilen snabbt fick sina fans hela vägen upp i kungahuset. Något som resulterade i att Jean Dufouleur i Nuits-Saint-Georges 1969 gav vinet tillägget Royal. I våra glas, Beaujolais Royal som i år firar 63 år på Systembolaget!


Första gången som vinet lanserades i Sverige var 1959 men då utan tillägget Royal. 63 år sedan i år alltså. Redan från starten så saknade vinet årgångsangivelse på etiketten och det hade sin förklaring då monsieur Dufouleur hade föreslagit ett vin till Systembolaget, ett som byggde på att blanda flera olika årgångar och därigenom skapa en stil som kunde köpas året om. Än idag är det samma princip som gäller och Beaujolais Royal är väl på sätt och vis som storhusens instegschampagner, viner som ska smaka mer eller mindre identiskt varje gång man öppnar en flaska.

Beaujolais Royal, denna klassiker har funnits under mer eller mindre alla systembolagsmyndigas del av livet. Kanske har vinet lidit av oförtjänta fördomar och avsaknad av trendkänslighet men faktum kvarstår, vinet finns än idag att inhandla och det beror på, gissar vi, vinets goda egenskap att lyfta maträtter, att samspela och ändå bidra själv.

Boxtoppen provar Beaujolais Royal från Dufouleur Frères

I glaset får vi en helt transparent rubinröd färg som kanske inte ser mycket ut för världen men nu sitter inte doft och smak i färgpigmentet. Doften bjuder på viss mognad i bärdominansen och associationerna går från hallon, vinbär och körsbär till ett stänk jordgubbar. En del örtiga toner också. Smaken är mjuk och balanserad och den mörkfruktiga söta bärnyansen är lätt att ta till sig. Här kommer också lite cedertoner, blodapelsin samt färsk örtbukett. Fjäderlätt ja, helt torrt likaså, men ändå inte utan substans, följsam syra och en strimma av tanniner. Dessutom med en viss längd i det charmigt bäriga avslutet.

Betyg: Full pott, 5 av 5 poäng

Beaujolais Royal (artikelnummer 5408, 750 ml, 13%) är utan tvekan en trivsam vardagspärla för sina 89 kronor och i tider när det hittas på viner där ursprung kan vara svårt att identifiera, samtidigt som sötman tilltagit i de röda, så står det här likt en tidlös klassiker med tydligt ursprung och visar upp en riktigt fin dagsform. Vårt tips; prova det i sommar väl kylt!

Till Royal HÄR >>>