Beaumes de Venise – ett bortglömt nektarlikt elixir

Bland vinvärldens bortglömda skatter hör onekligen det uppspritade Muscat de Beaumes de Venise som i grunden produceras på samma sätt som portvin. Det som utmärker detta sydfranska vin är däremot bruket av den aromatiska muscatdruvan som, när jäsningen avstannas med tillsatsen av vinsprit, blir till ljuvligt parfymerad nektar. Och oslagbart till choklad! Boxtoppen drog korken på en klassiker…

Beaumes de Venise skiljer sig på fler sätt om nu portvinet står i jämförelse, eller andra förstärkta viner för den delen, och det är att detta vita vin är som bäst i sin ungdom. Inget du måste vänta ett par decennier på med andra ord. När muscatdruvona jäst till drygt fem procents styrka avstannas fermenteringen genom tillsatsen av vinsprit som minst måste vara 95-procentig. Jäsningen dör inte direkt men jäststammarna grips av panik och jäser ett antal timmar ytterligare innan de slocknar. Kvar blir den renaste druvjuicen men då med en alkohol på minst 15 procent. Ett vin du dricker kylt ur ditt vitvinsglas och severar till desserter med choklad eller blott en bit bättre mörk kakaohaltig choklad.

Boxtoppen om Georges Duboeufs 2017 Beaumes de Venise

Unikt i sitt parfymerade och älskvärda uttryck och känslan av nypressad druvsaft infinner sig bums. Det doftar av litchi, söt melon, aprikos och blomsteräng och omfamnar nosen med sin charm. Smaken likaså. Fräscht söt och trögflytande känsla med färska aprikoser, kvitten och honungsindränkta apelsiner som mynnar ut i en ungdomligt pigg och aromatiskt lång eftersmak.

Och när man då tar en bit choklad till vinet så förändras karaktären totalt; syrligare, mer distinkt och nästan lättare i sin struktur. Har du inte provat så är detta ett måste. Spara dessutom ett glas till jordgubbarna med lite lättvispad grädde.

Betyg: 5/5 p

Artikel 8181, 75 cl, 15%, 179 kr

Beställ vinet här.