Bellingham ny bland röda premiumboxar

Den nya årgången av sydafrikanska Bellingham Shiraz Viognier klättrar högt på listan i mars, men på toppen är man än så länge ohotad.


Marsuppdateringen av röda premiumboxar bjuder på en nyhet. För övrigt är listan sig ganska lik, förutom smärre prisjusteringar, dock inte så stora att de påverkar prisvärdheten.

Superfyndet 2012 McManis Petite Sirah från amerikanska McManis Vineyards håller förstaplatsen i ett järngrepp även i mars, och det är den värd. Funkar fint till smakrika grytor, ugnsstekt kött och grillat.

Februaris raket, 2013 Te Kairanga Pinot Noir från Te Kairanga Wines, ligger kvar på andra plats. Vinet är en modern, yppig pinot noir från ett av Nya Zeelands bästa vindistrikt. Det här är ett vin som man gärna kan servera fisk till, men även kyckling och till buffén.

På tredje plats hittar vid 2013 Belleruche Côtes-du-Rhône från Chapoutier, ett djupt rikt och fylligt vin med bra syra, mörka bär och lakrits.

Ny på tio-i-topp är 2013 Bellingham Shiraz Viognier från Sydafrika och den duktiga storproducenten Douglas Green Bellingham. Vinet är funnit på boxtoppen tidigare, då med 2012, som årgång, men i och med den nya årgången 2014 hamnar den betydligt högre upp på listan. Vinet passar utmärkt till grillat lamm, biff m.m.

Listan innehåller allt som allt elva viner.

Premiumboxar kallar vi de boxviner som kostar över 250 kronor. Med den allra senaste prisjusteringen på Systembolaget den 1 mars har viss viner hoppat tillbaka till sina respektive kategorier röda (torra) och röda med viss fruktsötma, medan andra kommit hit för att stanna.

>>Till listan