Beringer ny trea på premiumlistan

2014 Beringer Sonoma Chardonnay klättrar med sin nya årgång upp till tredje plats och förser därmed listan för vita premiumviner med ännu ett fynd.


Beringer_Chardonnay_Box V12Nu har det blivit dag att uppdatera listan över vita premiumboxar. Listan, som innefattar boxar som kostar 250 kronor eller mer (eller motsvarande om de rymmer mindre än tre liter) är tämligen stillsam till vardags. Nu har det skett en hel del årgångsbyten och flera nya tappningar har provats, så vissa förändringar har det blivit.

Ohotad etta sedan starten av listan är Petit Chablis Ropiteau från Ropiteau Frères i franska Chablis, nu med årgång 2014. 2014 har lika bra balans och syra som 2013, men vi har här att göra med ett yngre vin med torrare och elegantare frukt. Poängen är densamma och vinet sitter säkert på första plats. Vinet är Systembolagets dyraste vita box, men också det bästa.

På andra plats återfinner vi australiska 2014 Two Tracks Sauvignon Blanc från Wither Hills Wines. vinet är klingande rent med mycket fin ton av sauvignon blanc-druvan. Vinet kommer från Marlborough i Nya Zeeland.

Och så en klättrare på tredje plats: Amerikanska Beringer Sonoma Chardonnay från storproducenten Beringer tar med sin nya årgång 2014 ett rejält kliv upp på listan. Det gör också att vinet numera är ett fynd.

I ny tappning och med ny årgång återser vi också Fetzer Sundial Chardonnay och Vernissage Chardonnay Viognier som vi har provat om med årgången 2014. I nya tappningar hittar vi 2013 Riesling Kabinett Trocken, Prinz von Hess och 2014 The Crossings.

Det kan hända att de nya årgångarna inte har nått alla butiker än. Gör som vanligt – minns regeln att ju senare tappningsdatum, desto fräschare vin.