Bjärekyckling i krämig tomat- & rödvinssås – perfekt möte med Ricossa Barbera Nebbiolo!

Tomat och vin kan vara knepigt när grönsaken serveras i färskt tillstånd men om du puttrar den i en sås tillsammans med vin och lite grädde så står de italienska vinerna på kö för att få ledsaga. I den fina boxen på barbera och nebbiolo från Piemonteproducenten Ricossa är det just det vi får – ett suveränt möte!


Recept

4 Bjärekycklingklubbor, de är styckade i större format
20 cl rött vin, gärna samma som du dricker
1 dl kycklingbuljong
1 dl grädde
1 burk tomater, gärna körsbär för den fina sötman
2 msk tomatpuré
1–2 kvistar rosmarin
2 vitlöksklyftor
Svartpeppar, salt, olivolja, parmesanost

Tillbehör
Rosmarin- och vitlöksstekta potatisklyftor

Så här gör du

Hetta upp olivolja i en större stekpanna. Fräs kycklingen så att skinnet får fin gyllene färg. Grovhacka vitlöksklyftorna och addera tillsammans med en rosmarinkvist samt tomatpurén. Fräs en kort stund men låt inte vitlöken brännas vid. Addera rött vin och buljong, tomater, salta och peppra och låt puttra under lock. Drygt en kvart in i processen så tillsätter du grädden och låter rätten puttra vidare i drygt 20 minuter men nu utan lock så att såsen reduceras in. När lagom trögflytande så smakar du av med salt och svartpeppar. Precis innan servering så riv över parmesanost.

Servera gärna med potatisklyftor som du rostat i ugnen med rosmarin och hela vitlöksklyftor som blott krossats lätt med knivens blad. Sedan kan man slå sig ner tillsammans, eller om man har lyxat till det för sig själv kan man passa på att kika på zimpler casino utan svensk licens.

Vin

2020 Ricossa Barbera Nebbiolo, Piemonte, Italien

art.nr. 53138, 3000 ml, 13%, 289 kr, 4,5 av 5 p

I glaset bjuds vi en klassisk norditaliensk doft med inslag från såväl barbera som nebbiolo. Körsbär, plommon och hallon står för det fruktiga tillsammans med ett stänk nypon som kompletteras av viss ungdomlig druvblommighet, örtiga inslag och söt lakrits. Den medelfylliga smaken visar upp mogen röd frukt med viss rondör, silkiga tanniner, frisk, närmast citrusaktig syra och viss längd i avslutet. En alldeles utmärkt box!

Mat & Vin
Piemontesiskt och tomatbaserat är som gjort för varandra och den främsta ledsagaren är tvivelsutan barbera-druvan som rätt ofta till och med har lätta inslag av just tomat i sin repertoar. Här lyfter syran i rätten med vinets syra, det liksom smälter ihop till en enhet och visar varför de är som gjorda för varandra.

Till vinet på Systembolaget >