Brocca – ett vin utan kompromisser

Från den högt ansedda 2016-årgången i Toskana kommer Brocca – ett vin utan kompromisser. Bakom vinet finner vi den ansedda vinmakaren Marco Bernabei som här har blandat sangiovese med merlot från rankor som växer i Gaiole, ett av Chianti Classicos kärnområden. Men, varför då namnet Senza Compromessi – inga kompromisser?


I dagens vinvärld handlar mycket om att stressa ut en produkt så fort som möjligt efter skörd och få viner mår bra av det. Marco Bernabei gör tvärtom, han låter sitt vin lagras i hela tre år på fat av varierande storlek! Dessutom använder han druvans naturliga jäst och tillsätter naturligtvis inget som höjer sötman i vinet. Resultatet? Brocca Senza Compromessi!

Boxtoppen om 2016 Brocca Senza Compromessi från Toscana, IGT

Ett möte mellan sangiovese och merlot där den förra står för merparten. Och likaså doftmässigt där intrycken går från karamelliserade körsbär och bittermandel till lavendel och sveps in i cedertoner, vanilj, choklad och eneträ. Kryddig smak, något som utvecklats efter den långa tiden på fat, söta körsbär och lite klassiska järniga toner backas upp av tobak, torkade örter, läder, vanilj, choklad och tydligt torra tanniner. Apelsinsyrlig smak med viss bitterhet följer med i det torra och oregano-örtiga avslutet.

5 av 5 poäng – Full pott!

Ett vin som kommer förgylla många höst- och vintermiddagar, gärna sådana där det italienska köket får skina, exempelvis italienska köttbullar som fått puttra klart i en tomatbaserad sås.

Nyheten Brocca beställer du till din önskade Systembolagsbutik. En flaska (75 cl, 13,5%) kostar 129 kronor och har artikelnummer 78282.