Brocca – vinet som vägrar kompromissa!

Bakom det toskanska röda vinet Brocca finner vi den ansedda vinmakaren Marco Bernabei, son till en av Italiens främsta vinmakare i modern tid, Franco Bernabei. Med andra ord så har Marco gått i lära hos den bästa och det visar han med tydlighet i vardagspärlan Brocca – vinet utan kompromisser!


I dagens vinvärld handlar mycket om snabba knyck och flaskorna skyndas ut på marknaden så fort det bara är möjligt efter skörd. Få viner mår bra av det och hinner inte visa sin fulla repertoar i och med att de flesta inköpen konsumeras kort efter inhandlandet. Marco Bernabei gör tvärtom, han låter sitt vin lagras i mer än två år på fat innan buteljering och vidare flasklagring. Faten är av varierande storlek, från små barrique till stora botti och så arbetar han med sangiovese- och merlotdruvornas naturliga jäst, inget tillsatt. Resultatet? Brocca Senza Compromessi.

Boxtoppens intryck av 2017 Brocca från Toscana

En ny årgång av vinmakaren Marco Bernabeis Brocca har landat på hyllorna och jämfört med den svalare och stramare 2016 så flirtar 2017 desto mer med sin solmogna och lavendelkryddiga bärfrukt. Rostade fattoner med nymalda kaffebönor, vanilj och örtighet mixas med mörka körsbär och doften upplevs väldigt tillgänglig redan idag. Smakmässigt så ger sig sangiovese tillkänna ganska omedelbart med bra grepp i de närvarande tanninerna som balanseras upp fint av fruktmognaden och den lite körsbärskärva smaken känns väldigt klassisk för druvan. Torrt, fatkryddigt och även en lätt läderton adderar till det trivsamma uttryck som vinet förmedlar. Dricks bäst de närmaste två-tre åren när frukten ännu har övertaget men bjuder på sig självt redan idag.

Boxtoppens betyg:
5 av 5 poäng! Full pott!

Brocca finner du i drygt 100 Systembolagsbutiker och till övriga beställer du vinet utan ytterligare kostnad. En flaska (75 cl, 13,5%) kostar 129 kronor och har artikelnummer 78282.

Till Systembolaget HÄR >>>