Bruschetta med kallrökt lax, honungs- & senapssås & tysk riesling

Kallrökt lax är av bättre snitt kan man aldrig få nog av men desto tuffare kan det vara att finnarätt vin därtill. Lösningen heter som så ofta riesling och inte minst då en med naturlig sötma som fångar upp det rökiga och salta anslaget i fisken. I våra glas; 2020 Relax Riesling och på tallriken laxbruschetta med honungs- och senapssås.


Ingredienser

100 gr kallrökt lax (vi använde Korshags)
Bruschetta (vi använder Zeta Bruschetta Naturel), cirka 10
1 dl lätt crème fraiche
0,5 matskedar skånsk senap
0,5 tsk flytande honung
Salt/peppar
Färsk dill

Så här gör du

Blanda crème fraiche med senap, en knippa finhackad dill, honung, salt och peppar. Skär laxen i mindre bitar och fördela på bruschettan. Toppa med crème fraiche och garnera med dill.

Vin

2020 Relax Riesling, Schmitt Söhne, Rheinhessen, Tyskland

Art.nr. 7230, 750 ml, 8,5%, 69 kr, 4/5 p

Här möts vi av en rättfram doft där rieslingkaraktären drar åt det stenfruktiga hållet med tydlig örtighet, ungdomlig livlighet och ett stänk vinbärsblad samt citrus. Smaken har en kittlande fruktsyra vilket matchar den halvtorra smakprofilen och vinet är läskande i sin stil samtidigt som det har syrliga äpplen och citrus i avslutet. Lätt att gilla helt enkelt men inte utan karaktär.

Matchningen
Riesling med sötma och kallrökt lax är en väl beprövad matchning och med vår sås därtill som har en viss likhet med gravlaxsås så blir det hela bara än mer lyckat, inte minst sältan möter vinets naturliga sötma.

Vinet finner man på Systembolaget här >>