Ca’ di Rajo Sauvignon Blanc – en alldeles förträfflig introduktion till italienska vinregionen Friuli

I det nordöstra hörnet av Italien gränsandes till Österrike och Slovenien så finner vi Friuli – landets kanske främsta vitvinsregion. Här är traditionen stark med lokala druvsorter som friulano och verduzzo men även internationellt mer kända såsom chardonnay, riesling och sauvignon blanc har en lång historik i regionen och det är just den sistnämnda druvan vi nu har i våra glas – dags att presentera familjefirman Ca’ di Rajos Sauvignon Blanc som får högsta betyg av Boxtoppen!

Ca’ di Rajo drivs av tre bröder, Simone, Alessio och Fabio, och det är en relativt ung vinegendom som etablerades 2005 av Cecchetto, en vinmakarfamilj med erfarenhet helt tillbaka till början av 1930-talet. Egendomen producerar allt från Prosecco till vita och röda viner och nu kan vi stifta bekantskap med deras fina sauvignon blanc som visar upp stor fräschör men också en lite fylligare stil än vad som kanske associeras med druvan.

Boxtoppen provar 2021 Ca’ di Rajo Sauvignon Blanc

från vinregionen Friuli i Italien

Friuli producerar några av Italiens mest personliga viner och inte minst de vita från regionen i landets nordöstra hörn har vi länge hoppats få se mer av i Sverige. Nu finns möjligheten med Ca’ di Rajos tolkning av den aromatiska sauvignon blanc-druvan, ett vin som tonar ner druvans ibland nästan övertydliga karaktär till förmån för en mer nyanserad doft där stenfrukter, ananas, passion och peppriga toner möter en trädgårdsgrönska som tar sig uttryck i form av tomatblad. Smaken har druvans örtaromatiska och gräsiga framtoning men på ett nyanserat vis och med viss fyllighet samtidigt som det finns en fint avrundad ton i vinet tack vare den delvisa eklagringen. Syran är följsam och i harmoni med de fruktiga och bäriga inslagen av vita vinbär och krusbär. En alldeles förträfflig introduktion till Friuli.

Boxtoppens betyg: Full pott, 5 av 5 poäng!

Friuli är en smältdegel av olika matkulturer med influenser från flera håll vilket gör mötena mellan mat och vin extra spännande. Till denna fina sauvignon blanc inspireras vi gärna av regionens stolthet, San Daniele-skinkan som många anser bättre än Parmaskinkan och tillagar en risotto som toppas av San Daniele. På temat risotto är vinet även förträffligt med skaldjur och varför inte servera med vongolemusslor.

Ca’ di Rajo finns i drygt 40 Systembolagsbutiker och till övriga beställer du det utan extra kostnad. Flaskan (750 ml, 12,5%) har artikelnummer 2148 och kostar 99 kronor. Vinets restsötma är lågt och ligger på 0,5 gram per 100 ml.

Till vinet HÄR >>>