Caesarsallad & pinot noir – ett klockrent möte!

Caesarsalladen hör till gastronomins klassiker och originalet anses skapat av Caesar Cardini vid dennes restaurang i Tijuana, Mexiko. Maten höll på att ta slut, gästerna var många och det var då Caesar trollade med de ingredienser som fanns kvar. Ursprungssalladen innehöll dock inte sardeller eller kyckling utan har tillkommit senare. Klassiska serveringar ser vi alltid en uppsjö varianter på och Boxtoppens version går också sina egna vägar om än med stor respekt för originalet. Till vår Caesarsallad serverar vi en charmerande pinot noir från anrika firman Bouchard!


Recept – 2 personer

Ingredienser

1 romansallad
Kycklinglårfilé, vi valde Bjäre Fågels med skinn, två filéer per servering
1 paket tärnat bacon
1 dl hyvlad smakrik hårdost, vi valde Allerums 18-månaders herrgårdsost
2 skivor Levain
Salt, svartpeppar, smör

Dressing
1 dl bättre majonnäs
1 msk Zeta Sardellcrème
1 mindre vitlöksklyfta
1 tsk Dijonsenap
Saften från en halv pressad citron
1 tsk Worcestershire
Riven ost, drygt en halv dl och samma som du serverar på salladen

Så här gör du

Lägg romansalladen i kallt vatten och riv sönder bladen i lagom stora munsbitar. Fortsätt med att steka upp kycklinglårfiléerna som är så mycket godare och saftigare till salladen än kycklingbröst. Stek skinnet krispigt och salta och peppra efter behag. Under tiden blandar du ihop dressingens ingredienser och smakar av så att sältan är tydlig.

Stek upp bacon knaprigt och smörstek sedan krutonger av levainbrödet. Baconet kan du låta rinna av snabbt på en bit papper. Låt salladen rinna av ordentligt innan du vänder ner dressingen och jobbar samman de två. Lägg upp sallad på tallrik, skiva kycklingen och lägg ovanpå tillsammans med krutonger och hyvlad ost. Riv ett par varv med svartpepparkvarnen som sista finish.

Vin

2019 Bouchard Aîné & Fils Pinot Noir, Frankrike

art.nr. 50158, 2250 ml, 12,5 %, 229 kr, 5 p

Anrika Bourgogneproducenten Bouchard har begett sig söderut i Frankrike och hämtar här pinot noir från landets sydligare delar. Och man gör det riktigt bra där druvtypiciteten är stark i denna 2019-tappning där jordgubbar och solmogna körsbär lindas in i en lätt fatkryddig ton och med örtiga instick i bakgrunden. Smakprofilen bär druvans fina syra som också är vinets ryggrad och vinets torra anslag lyfter fram den röda transparenta bärfruktigheten. Det hintas tanniner, kryddiga sandeltränyanser kikar fram och avslutet är harmoniskt och lätt aromatiskt. Kvalitativ box!

Caesarsallad & Pinot noir
Pinot noir är som allra bäst när den serveras sval och till den matiga caesarsalladen accentuerar kylan fräschören i såväl vin som maträtt. Att vi har en pinot från sydligare breddgrad i våra glas skänker en tydligare fruktmognad vilket gör sig lysande till de saltare inslagen i rätten; ost, bacon och dressing. Ett lätt vin men ändå med mycket smak och transparens för att låta salladen skina. Kombinationen är superlyckad helt enkelt!

Vinet finner du på Systembolaget HÄR >>>