Cantine Riondos 2017 Casalforte Amarone della Valpolicella – ett mycket pålitligt val!

Amarone är en svensk favorit och för många har vinstilen agerat inkörsport till ytterligare upptäcktsfärder och fördjupade kunskaper kring vinets värld. Mer än 120 olika amarone på Systembolaget bekräftar blott populariteten men gör det såklart också svårare att välja. I det billigare segmentet så är fallgroparna flera men ett som konsekvent håller en jämn kvalitet är kooperativet Cantine Riondos amarone – nu i 2017-årgången.


Cantine Riondo är ett kooperativ i Valpolicella och med mer än 2000 vinodlare som medlemmar så förfogar man över en hel del högklassig mark i Veneto-regionen där man producerar allt från fräsch prosecco till utmärkt amarone. Storleken gör odlarsammanslutningen till ett av landets största och anledningen till framgångarna hittar vi naturligtvis i vinernas kvalitet.

Boxtoppen provar 2017 Casalforte Amarone della Valpolicella från Cantine Riondo

Årgång 2017 visar upp en öppen och inbjudande doftprofil med de klassiska tonerna i en amarone såsom torkade frukter, örtbukett, kakao, tobak, plommon och fatkryddiga toner. Smakkänslan ger oss ett intensivt och eldigt vin med torkade toner som russin och katrinplommon, kryddiga fat, lavendel och körsbär samt ett citrussyrligt instick. Tanninerna jobbar med vinet och skänker struktur och den långa eftersmaken är fatkryddig med vanilj och mörk choklad bland intrycken.

Betyg: Full pott, 5 av 5 poäng!

Våga öppna en amarone till sommarens grill och när du har nötkött på grillen. Även till grillad ost gör sig vinet förträffligt.

Casalforte Amarone della Valpolicella finner du i cirka 120 Systembolagsbutiker och till övriga beställer du det utan extra kostnad. Flaskan (750 ml, 15%) har artikelnummer 12379 och kostar 179 kronor. För den som älskar magnumformatet finns vinet även i den större flaskstorleken och då till ett pris av 369 kronor. Vinet har en restsötma om 0,7 g / 100 ml vilket är klassiskt för amarone.

Till vinet HÄR >>>