Casalforte Collezione Campistorti – bland Systembolagets mest uppskattade appassimentoboxar!

Casalforte är kooperativet Cantine Riondos premiumlinje och vinerna visar upp Venetoregionens mångfald och olika vinstilar. I Sverige har vinerna nått stor framgång, inte minst med proseccovinerna och de olika tolkningarna av Valpolicella såsom amarone och ripasso. Bland storsäljarna finner vi Casalforte Collezione Campistorti, en rödvinsbox som hyllar traditionen med att delvis torka druvorna för att ge en fylligare karaktär. Boxtoppen har provat den nu aktuella 2020-årgången!

Cantine Riondo i Valpolicella har mer än 2000 vinodlande medlemmar och förfogar över en hel del högklassig mark i Veneto-regionen där man producerar allt från fräsch prosecco till utmärkt amarone. Storleken gör odlarsammanslutningen till ett av landets största och anledningen till framgångarna hittar vi naturligtvis i vinernas kvalitet.

Casalforte Collezione Campistorti är namnet på en av Systembolagets mest uppskattade appassimentoboxar och som tidigare gick under benämningen Castelforte. Men trots Cantine Riondos namnbyte så är det precis samma pålitliga innehåll och det märker vi inte minst i den senaste årgången av det populära vinet.

Boxtoppen provar årgång 2020 av Casalforte Collezione Campistorti

från Veneto, Italien

Ny årgång men stilen känner vi igen där torkade frukter såsom korint och fikon möter plommon, körsbär och kryddiga fatinslag. Även örtigheten kikar fram och adderar till intrycket. Smaken är silkig och smeksam med rödbärig fruktighet, plommon och russin samt vinstilens lilla sötma som dock balanseras upp av den pigga syran och den diskreta men likväl närvarande tanninkänslan. Avslutar fräscht och med lakrits och fatinslag som följer med i eftersmaken.

4 av 5 poäng

Casalforte Collezione Campistorti har vinstilens lilla sötma vilket gör det perfekt till ostbrickan där hårdostarna har företräde. Tänk lagrad parmesan, pecorino och våra egna herrgårds- och västerbottenostar som du bryter med gaffel för att locka fram saltkristallerna. Till sensommarens grill gör sig vinet även förträffligt, inte minst när du penslar fläsk- eller kyckling med en kryddig glaze.

Casalforte Collezione Campistorti finner du i majoriteten av Systembolagets butiker men finns det inte i just din så går det att beställa den dit utan ytterligare kostnad. Boxen (3000 ml, 13%) har artikelnummer 6346 och kostar 229 kronor. Restsötman är 0,8 g/100 ml.

Till vinet HÄR >>>