Casalforte från Cantine Riondo – en fräsch Valpolicella Ripasso i torrare stil!

Cantine Riondo är ett kooperativ i Valpolicella och med mer än 2000 vinodlare som medlemmar så förfogar man över en hel del högklassig mark i Veneto-regionen där man producerar allt från fräsch prosecco till utmärkt amarone. Och såklart Valpolicella Ripasso. Storleken gör odlarsammanslutningen till ett av landets största och anledningen till framgångarna hittar vi naturligtvis i vinernas kvalitet. I våra glas, den nya årgången av Casalforte Valpolicella Ripasso som kanske är den bästa vi provat av vinet!


Boxtoppen provar 2019 Casalforte Valpolicella Ripasso från Cantine Riondo

Årgång 2019 visar upp en fräschör som gör vinet än mer inbjudande och skärpt i nyanserna som drar mot blommiga och lavendeldoftande toner uppbackat av plommon, körsbär, stenkross och kryddiga fatinslag. Smaken är generös och fylld av intryck i en relativt fyllig stil där tanninerna får fint utrymme och skänker vinet texturen tillsammans med ren rödbärig frukt, bioäpplen och pigg syra. Den initiala upplevelsen är viss rondör men det skiftar snabbt fokus mot en torrare ripasso vilket vi uppskattar mycket; inte minst får vi ett betydligt mer matorienterat intryck av årgången. Avslutet är lätt fatkryddigt och med en lätt körsbärskärv kärna som agerar aptitretare.

Betyg: 4,5 av 5 poäng

Cantine Riondos Casalforte Ripasso i årgång 2019 finns i närmare 400 Systembolagsbutiker. En flaska (75 cl, 14%) kostar 104 kronor och du serverar vinet med fördel till allt från klassiska italienska anrättningar till sommarens grillade fläsk, kyckling- eller lammrätter och som gärna får vara härligt ört- och vitlökskryddade.

Till Systembolaget HÄR >>>