Casalforte – nytt namn men konceptet & kvaliteten består!

Cantine Riondo är ett kooperativ i Valpolicella och med mer än 2000 vinodlare som medlemmar så förfogar man över en hel del högklassig mark i Veneto-regionen där man producerar allt från fräsch prosecco till utmärkt amarone. Storleken gör odlarsammanslutningen till ett av landets största och anledningen till framgångarna hittar vi naturligtvis i vinernas kvalitet. I våra glas; Casalforte Collezione Campistorti.


Casalforte är det nya namnet på bland annat en av Systembolagets mest uppskattade appassimentoboxar som tidigare gick under namnet Castelforte. Men trots Cantine Riondos namnbyte så är det precis samma pålitliga innehåll och det märker vi inte minst i den 2019-tappning som nu landat i butikerna!

Boxtoppens intryck av 2019 Casalforte Collezione Campistorti

Nytt namn men konceptet består och här sammanstrålar cabernet sauvignon, merlot och den regionala kvalitetsdruvan corvina i en ungdomligt charmig doft där de torkade nyanserna från appassimento-metoden visar sig i form av kanderade körsbär, bakade röda äpplen och torkade örter. Addera därtill toner av kryddiga fat, choklad, cassis och plommon. Smaken bjuder på såväl körsbär och russin samtidigt som tanniner säkerställer struktur och fräschör. Gomkänslan är ändå mjuk och behaglig samt uppvisar en viss fyllighet och diskret rondör så typiskt för tillverkningsmetoden. Med tid i glaset så växer inslaget av cabernet sauvignon sig starkare i vinet och gifter sig fint med de vaniljkryddiga tonerna i den friska eftersmaken.

4 av 5 poäng

Fram med grillen och lägg på örtmarinerade aubergine och zucchini samt vitlöksingniden bättre fläskkarré. Grilla även några tomater och njut sedan av ett glas lätt kyld (15-16 C) Casalforte!

Casalforte på trelitersbox (13%) kostar 229 kronor och har artikelnummer 6346. Vinet finns i stort sett på samtliga Systembolagsbutiker i landet och till de som inte lagerhåller den kan du beställa boxen utan extra kostnad.