Casalfortes Campistorti är pizzans bästa vän!

Att få till en bra pizza utan vare sig hemmabyggd pizzaugn eller sten fungerar alldeles utmärkt och hemligheterna sitter helt enkelt i detaljerna. Som en riktigt bra deg, en tomatsås med såväl syra som sötma, toppning och såklart en mozzarella av rang. Och så använder du givetvis färska örter och inte torkade. Till Casalfortes Campistorti låter vi pizzainspirationen flöda!


Recept – Ingredienser för 4 pizzabottnar

Deg
1 pkt jäst
Cirka 6 dl mjöl, vi använder tipo-00
3 dl vatten
Salt, olivolja

Tomatsås
1 burk konserverade tomater av bättre kvalitet, gärna på körsbärstomat
Olivolja
Färsk oregano
1 tsk socker
1 vitlöksklyfta
Lite torkad chili
Salt, peppar

Toppning

Välj dina egna favoriter men ha i åtanke på att ingredienserna inte får innehålla för mycket vätska för då blir pizzan inte bra. Vi använde:

Parmaskinka
Mozzarella, räkna en påse per pizza
Rödlök
Tryffelolja
Tunt hyvlad champinjon
Rucola

Gör så här

Börja med att sätta degen. Knepet för att få den så där lagom seg och för att kunna få botten tunn är att arbeta med tip-00, det italienska vårvetet. Ta ett helt paket jäst när du blandar ut med fingervarmt vatten, salt, två-tre matskedar olivolja samt lite socker för då får degen en boost och jäser snabbare. Rör i mjölet och tillsätt eventuellt mer om så behövs. Låt vila med handduk över när du knådat färdig eller kört i maskin.

Börja göra tomatsåsen. Koka upp tomatburken med olivolja, snåla inte, salt, socker, peppar, vitlök, chili och ha ner lite färsk oregano. Låt puttra samman cirka 15 minuter. Tänk på att tomatsåsen inte får vara för rinnig så stavmixa den lätt efteråt.

Toppningen kräver lite förberedelse för att du inte ska råka ut för en degig pizza. Låt mozzarella rinna av ordentligt och skiva upp den i slantar som du lägger på hushållspapper. Vänd slantarna så bägge sidor förlorar vätska. Skiva löken och bryt ut till ringar. Hyvla champinjonerna och lägg rucolan i kallt vatten så att den blir krispig.

Sätt ugnen på max värme. Dela degen i fyra lika delar och knåda ut pizzabottnar när du ser att degen lyft rejält. De brukar vara redo efter cirka en timmes jäsning. Självklart kan du förbereda detta i förväg och låta jäsa långsamt också. Mjöla arbetsytan och jobba ut pizzan med händerna, kavla för en tunnare pizza. Det gör inget om pizzorna inte blir perfekt runda. Spara gärna en något tjockare kant på pizzorna. Lägg på mjölad plåt och bre på din tomatsås. Lägg på lök, champinjon, parmaskinka och mozzarella. Ställ överst i ugnen och använd varmluftsfunktionen. Pizzan behöver cirka 7 minuter och håll koll den sista tiden så den inte bränns även om kanterna gärna får vara lite sotade.

Låt vila ett par minuter när du tar ut den. Lägg på ett par skivor parmaskinka, det blir en fin kontrast mellan den gratinerade och färska samt strö över rucolan som fått rinna av. Droppa över tryffelolja och addera även lite färskriven svartpeppar.

Vin

2019 Casalforte Collezione Campistorti

Art.nr. 6346, 3000 ml, 13%, 229 kr, 4/5 p

Nytt namn (tidigare Castelforte) men konceptet består och här sammanstrålar cabernet sauvignon, merlot och den regionala kvalitetsdruvan corvina i en ungdomligt charmig doft där de torkade nyanserna från appassimento-metoden visar sig i form av kanderade körsbär, bakade röda äpplen och torkade örter. Addera därtill toner av kryddiga fat, choklad, cassis och plommon. Smaken bjuder på såväl körsbär och russin samtidigt som tanniner säkerställer struktur och fräschör. Gomkänslan är ändå mjuk och behaglig samt uppvisar en viss fyllighet och diskret rondör så typiskt för tillverkningsmetoden. Med tid i glaset så växer inslaget av cabernet sauvignon sig starkare i vinet och gifter sig fint med de vaniljkryddiga tonerna i den friska eftersmaken.

Pizza & Vin
Ost, sälta och tomatsyrlighet andas Italien och tillsammans med Casalforte som vi kyler ner till cirka 14 C så är de hembakade pizzorna inget annat än en superhit till vinet. Den lilla sötman du får av appassimento-metoden blir skönt kontrasterande till sältan i pizzan, inte minst när man har parmaskinka som ingrediens. Vissa saker är helt enkelt bara som gjorda för varandra!

Vinet finner man på Systembolaget HÄR >>>