Casas Patronales – seriös chilenare till svårslaget pris!

Med världens längsta bergskedja öster om vingårdarna startar de optimala förutsättningarna. Anderna ger nämligen varma dagar men kalla nätter och det innebär viner med stor fräschör, något som också är det första vi tänker på när Casas Patronales röda box bestående av cabernet sauvignon, carménère och syrah är i våra glas!


Casas Patronales är en relativt ung firma som nästa år fyller tre decennier. Egna vingårdar har man i klassiska Maule Valley och Boxtoppen har provat flera av firmans viner och imponerats av kvaliteten, inte minst i den röda box som är tillgänglig på Systembolaget.

Boxtoppen om 2018 Casas Patronales Cabernet Sauvignon Carménère Syrah
Här möts vi av en klassisk doftprofil där främst cabernet och carménère sätter ner foten med sina vegetala nyanser uppbackat av cassis, paprika och mynta i pigg stil och där det vinösa får vara med. Solmognad absolut men inte på bekostnad av fräschör. Generositet i gommen med mörka bärinslag, örtighet, inte minst då myntan och så då det skönt gröna som får oss att tänka ceder och gräs. Strävheten är nertonad men finns där och ger viss struktur och motstånd till det hela och vi kan helt enkelt konstatera att detta inte alls är dumt, det är faktiskt en seriös box till inga pengar alls. Dessutom är det ett torrt vin vilket är plus i kanten!

Boxtoppens betyg: 5/5

Casas Patronales har artikelnummer 2130 och finns i närmare 300 systembolagsbutiker. En box om 3000 ml kostar 195 kronor och finns den inte i din föredragna butik så beställer du den dit utan extra kostnad.