Castelforte Valpolicella Ripasso – ett härligt höstvin!

Kooperativet Cantine Riondo har nått stor framgång på den svenska marknaden med sina Valpolicella-viner, inte minst ripasson har blivit en favorit. När nu hösten är ett faktum och vi gärna tillagar mustiga grytor eller plockar fram viltsteken så är Castelforte ett klockrent val därtill. Boxtoppen har provat 2017-årgången av ripasson!


Cantine Riondo, med sin vinmakare Giorgio Marchiotto i spetsen, är ett kooperativ i Valpolicella och med mer än 2000 vinodlare som medlemmar så förfogar man över en hel del högklassig mark i regionen. Just detta vin som vi nu provar, husets Ripasso, kommer från fem Valpolicella områden och efter att grundvinet fått en andra jäsning med hjälp av druvrester från amaroneproduktionen så lagras det ett år i större fat.

Boxtoppen om 2017 Castelforte Valpolicella Ripasso

Här möts vi av en violblommig, lavendeldoftande örtighet, mogna victoriaplommon, svarta körsbär och en hint från faten i form av fuktig tobak. Viss sötma i den rätt fylliga smakprofilen men en tydlig tanninstruktur tillsammans med frisk fruktsyra håller uppe balansen och det noteras kryddiga fatinslag, saftiga plommon och lite citruskärvhet i avslutet som får vinet att upplevas helt torrt. En bra ripasso!

Betyg: 4,5 av 5 poäng

Servera vinet till höstens mer smakrika rätter, grytan och viltsteken inte minst, och gärna vid en temperatur kring 16 C. Cantine Riondos Castelforte Ripasso finns i de flesta av landets Systembolagsbutiker, har artikelnummer 5352 och en flaska (75 cl, 14%) kostar 99 kronor.

Vinet finns även som magnumflaska (1500 ml) och kostar då 209 kr. Magnumflaskan finner man HÄR >>>