Casteloro Valpolicella – ekologisk ripassonyhet med fint betyg!

Hösten knackar på dörren och vi flyttar in i värmen igen, gärna med ett gott glas mustigt rött och en ostbricka som sällskap. Ett vin som gör sig särdeles bra till de italienska hårdostarna är den ekologiska Valpolicella Ripasso-nyheten från Casteloro-serien och som vi nu har i våra glas!


Ost och vin är en fenomenal kombination när man får till det men det är ofta som vita viner gör sig bättre, särskilt till mjukare och krämiga ostar. Fast få saker slår en lagrad parmesan med stora saltkristaller tillsammans med ett mustigt rött, gärna från Valpolicella såsom en Ripasso eller Amarone då dessa viner har ett uns sötma vilket blir till ett suveränt möte med osten. Prova även kvalitativ lagrad Herrgårdsost till eller en Västerbotten för ett svenskt-italienskt möte av rang!

Boxtoppen provar den ekologiska nyheten 2018 Casteloro Valpolicella Ripasso

Denna ekologiska ripasso ur Casteloro-serien bjuder på fint fatkryddiga toner med mörk choklad, vanilj, körsbärspralin, tobak och läder samtidigt som det finns en strimma pomerans som lyfter vinets fräschör. Smaken uppvisar mognadsnyanser med silkiga tanniner och pigg syra som backup till den lilla rondör som vinstilen kommer med. Torkade frukter, plommon inte minst, körsbär och örtbukett kikar fram i det kryddiga avslutet som även har en lätt citrustvist.

Provar du vinet till en lagrad parmesan så bryt osten med ostgaffel så att saltkristallerna kommer fram. Kontrasterna mellan vinstilens rondör och sältan framkallar ett habegär!

4,5 av 5 poäng

Ekologiska Casteloro Ripasso har artikelnummer 52568 och en flaska (750 ml, 13,5%) kostar 129 kronor. Du beställer hem vinet till din önskade Systembolagsbutik.

Till vinet HÄR >>>