Cerro Tinto – spansk charmör i klimatsmart förpackning!

Idag lanseras Cerro Tinto från La Mancha, regionen som inte minst blivit världskänt som spelplatsen för riddaren av den sorgliga skepnaden, det vill säga Don Quijote och dennes kamp mot väderkvarnarna. La Mancha är även Spaniens största vinregion och en som trivs särskilt bra är tempranillo, huvuddruvan i Cerro Tinto!


Cerro på spanska, betyder kulle och anspelar på det böljande landskapet i La Mancha. Druvan tempranillo är Spaniens mest välkända och odlas i stort sett i samtliga vinregioner i landet, inte minst är den oerhört viktig i La Mancha där den ofta kallas cencibel. Kärt barn har ju som bekant många namn. Idag lanseras det röda vinet Cerro Tinto där tempranillon får uppbackning av en tredjedel shiraz och vinet kommer i en klimatsmart förpackning där man besparar 85% av koldioxidutsläppet jämfört med om man hade transporterat vinet i glasflaska. Boxtoppen har provat!

Boxtoppen om Cerro Tinto från La Mancha

Tiden när vin på tetra var synonymt med undermålig kvalitet är förbi och Cerro Tinto bekräftar detta med sin ungdomliga och rättframma stil med fokus på frukt, inte minst hallon och körsbär, lakrits och örtagård. Smaken drar åt det medelfylliga och det finns definitivt visst motstånd i tanninerna vilket stärker fräschören. Den läskande syran får oss att tänka apelsin som lyfter de rödbäriga tonerna. den torra eftersmaken bjuder på spansk solvärme och det är helt klart ett charmigt och okonstlat vin till mycket sympatiskt pris.

Betyg: 4 av 5 poäng

Cerro Tinto har artikelnummer 75923 och vinet (1000 ml, 13%) som kostar 65 kronor beställer du till din föredragna Systembolagsbutik >>>