Ceviche på pilgrimsmussla, avokado & vattenmelon – fräsch ekologisk riesling från Chill Out fulländar

Perus nationalrätt, ceviche, är förutom att vara en oerhört lättlagad anrättning också en fantastisk bjudrätt. Här serverar vi den limemarinerade förrätten med pilgrimsmussla, tärnad vattenmelon, avokado, rödlök, chili och vitlök tillsammans med den ekologiska Chill Out Riesling från tyska vinregionen Pfalz. Ett superfräscht möte!


Ingredienser till 4 personer

200 gram pilgrimsmusslor, tinade
1/2 avokado
1/2 rödlök
1 skiva vattenmelon
1/2 vitlöksklyfta
1 mindre knippa färsk koriander
1 torkad aromatisk chili, eller chiliflakes
1 knivsudd spiskummin
2 limefrukter
Salt, socker

Så här går du till väga

Skär pilgrimsmusslorna som du tinat i tärningar. Gör det samma med avokado, vattenmelon och rödlök samt finhacka vitlöken. Hacka koriander, ett litet knippe räcker och den torkade chilin. Färsk går också bra.

Pressa limesaften och häll över pilgrimsmusslan samt övriga hacket som du lagt i en skål. Salta mycket lätt och rör även i spiskummin. Tryck till röran försiktigt så att allt täcks av limesaften. Ställ i kylen två timmar och rör om då och då. Innan servering strör du lite socker över röran, max en halv tesked och rör runt. Låt även det mesta av vätskan rinna av för en fastare konsistens. Dekorera med ett korianderblad.

Vin

2020 Chill Out Riesling, Pfalz, Tyskland

art.nr. 53600, 750 ml, 11,5%, 79 konor, 4/5 poäng

Vi har en ekologisk riesling från Pfalz, Tysklands näst största vinregion, i våra glas. Doften är klassisk för druvan med blomaromatiska drag vilket här får oss att associera till jasmin, samtidigt som stenfruktiga nyanser och citrus står för den ungdomliga fräschören. Smakprofilen är typisk för druvan med markerad syra men ändå med en lätt rondör som balanserar den rena, lätt rökiga stenfruktigheten och det strama avslutet som kommer med en citrustwist. Riktigt trevlig vardagsriesling!

Riesling & ceviche
Rieslingdruvans mångsidighet är verkligen fantastisk och det är en av våra favoriter när det är koriander i serveringen vilket den bekräftar här, i mötet med cevichen. Dessutom fångar vinet upp rättens limesyrlighet och skänker en ljuvlig rondör till helheten. Hanterar hetta gör den också. En perfekt start på vilken bjudning som helst!

Vinet finner man på Systembolaget HÄR >