Charmant vitt från Spier, ett av Sydafrikas äldsta vinhus med anor tillbaka till 1692!

Spier, beläget nära Sydafrikas världskända vinregion Stellenbosch, är ett av de äldsta vinhusen i landet med anor helt tillbaka till 1692. Den nuvarande ägarfamiljen har vårdat och utvecklat Spier i snart 30 år och tagit huset till nästa nivå, något som inte minst alla medaljer som vinerna erhållit i olika sammanhang är ett kvitto på. I våra glas; det charmant aromatiska Spier 2022 Signature Sauvignon blanc Semillon!


Sydafrika är ett vinland med flera sekels erfarenhet av vinodling och det glöms lätt bort i sammanhanget när vi pratar om klassiska vinländer. Redan på 1600-talet tog det fart och det växte till och med fram ett vin som var bland de mest eftertraktade bland kungahusen i Europa. Spier hör till pionjärerna och har förvaltat sitt arv förtjänstfullt med inte bara ett hållbart tänk men även med omtanke om sina anställda och trygga deras vardag och möjligheter.

Boxtoppen provar

2022 Spier Signature Sauvignon Blanc Sémillon från Sydafrika

Här möts sauvignon blanc och semillon där den senare står för cirka en fjärdedel av vinet. Två klassiska druvor som av tradition blandats samman i vit Bordeaux och det finns också vissa likhetstecken mellan detta vin och den klassiska franska regionen. Doften är ungdomligt driven med aromatisk profil och rent fruktanslag. Vi finner de typiska sauvignon blanc-dragen med grönska i form av krusbär, äpplen, grön paprika, gräs, färska örter och blommighet men också passionsfrukt och lime. Smaken är fräsch och aptitretande med renhet i det stenfruktigt limesyrliga och det kikar även fram passionsfrukt tillsammans med de örtigt aromatiska inslagen. Semillon ger vinet lite mer tyngd och bidrar till den medelfylliga stilen som avslutar torrt och med behaglig längd.

Betyg: 4,5 av 5 poäng

Spier finns i mer än 180 Systembolagsbutiker och till övriga kan du beställa det utan extra kostnad. Det är ett vin som gör sig särdeles väl till sommarens rätter och inte minst är sauvignon blanc en fin följeslagare till sallader, gärna med skaldjur men också till en Caesar kommer vinet glänsa. Flaskan (750 ml, 13,5%) som är en lättviktsflaska och kommer med skruvkapsyl, har artikelnummer 2234 och kostar 79 kronor. Vinet är helt torrt med mindre än <0,3 gram restsötma per 100 ml.

Till vinet HÄR >>>