Charmerande pinot noir i litersformat – ja tack!

Pinot noir och Frankrike brukar vara synonymt med druvans hemvist Bourgogne och tilltagna prislappar. Men som alltid finns det undantag och ett finner vi i Saint Louis som bjuder på druvans klassiska markörer och älskvärda drickbarhet – att den dessutom landar i litersformat gör knappast livet sämre!


Boxtoppen älskar pinot noir, denna envisa druvsort som genererar sådan glädje och oro för världens vinmakare. För få druvor är tuffare att odla, mer nyckfulla och så känsliga som pinot noir men när man väl lyckas så faller liksom polletten ner och man förstår hypen. Därför känns det extra fint när vi finner en pinot till synnerligen sympatisk prislapp och som har de klassiska druvattributen på plats.

Boxtoppen om 2018 Saint Louis Pinot Noir

Vi möts av en generös doft där en tydlig pinotkaraktär gör sig snabbt tillkänna i form av solmogna jordgubbar, hallon och en hint av undervegetation men i ett varmare landskap. Lite fatnyanser accentuerar kryddigheten fint. Smaken är fräsch, överraskande fyllig för en pinot och anslaget är torrt, bärigt och med blott en anstrykning av tanniner. Läskande och drickes med fördel vid cirka 14 C.

Betyg: 4 av 5 poäng

Viner som detta kan du njuta på egen hand utan mat och då lätt kylt men godast blir det ändå när du har kyckling på menyn, helstekt eller filé. Vinet kommer älska såväl gräddiga såser som lätt kryddheta tack vare den mogna frukten i smaken och druvans syrlighet. En flaska (1000 ml, 13,5%) kostar 99 kronor och har artikelnummer 79039. Du beställer det helt enkelt till ditt föredragna Systembolag här >>>