Chateau Ste Michelle Chardonnay – en riktigt god & seriös chardonnay på box!

Chateau Ste Michelle är faktiskt ett chateau, ett slott. Det såg man till att bli när en slottsliknande byggnad uppfördes 1976 och man ändrade namn från Ste Michelle Vintners till Chateau Ste Michelle. Denna anrika amerikanska kvalitetsproducent dominerar vinproduktionen i Washington State och tidigare i år tog man även steget till att lansera en box, unik för Sverige, och som direkt satte ner foten och visade sin kvalitet. Nu har 2019 lanserats och Boxtoppen har provat!


Washington States äldsta vineri och även det mest prisbelönta, ja det är Chateau Ste Michelle Wine Estates vars historik sträcker sig helt tillbaka till förbudstidens upphävande. Men det är först senare under 60-talet som regionen och egendomen får sitt genomslag när man försöker bevisa att vin även kan göras utanför de klassiska regionerna. USA:s främste vinmakare under uppbyggnadstiden, Andre Tchelistcheff, tas in som konsult och Ste Michelle börjar sin resa på allvar. Idag är man bland de ledande i USA och vinerna är sedan många år i Sverige.

Boxtoppen om nya årgången av Chateau Ste Michelle Chardonnay 2019

Vi tar oss friheten att kalla detta en chardonnay då druvan står för 95 procent av vinet och hör du till gardet som älskar den amerikanska stilen med rikedom, tropiska frukter men ändå fräschör och syra, ja då är detta vin för dig! Känslan av ursprung är stark i denna där rostade fatinslag – vinet har lagrats på såväl franska som amerikanska små ekfat men även i ståltankar – tropiska toner, persika och citrusfrukter skapar en skönt inbjudande ungdomlig doftprofil. Smaken har den

klassiska vaniljkryddigheten med lätt nötiga toner, rik mogen gul frukt men också en citruspigg syra som stramar upp vinet och lämnar en med ett fräscht torrt och ganska långt avslut.

Betyg: 5 av 5 poäng! – Full pott!

Chateau Ste Michelle Chardonnay 2019 finns i mer än 300 Systembolagsbutiker och till resten beställer du det utan extra kostnad. En box (3000 ml, 14%) kostar 269 kronor och har artikelnummer 5409.

Till vinet HÄR >>>