Uppdatering januari 2015 – röda flaskviner mellan 71 och 140 kronor – Chivite bästa nykomling

Januaris uppdatering av röda flaskviner mellan 71 och 140 kronor bjuder på flera viner, där Chivites Finca de Villatuerta är bästa nykomling.


Trots att det finns hela 14 nykomlingar på listan är det oförändrat i toppen. Bästa röda vin på flaska i prisläget mellan 71 och 140 kronor är fortfarande 2009 Château Bouscassé och även tvåan 2013 Château Pech-Latt och trean 2011 Columbia Crest H3 Cabernet Sauvignon behåller sina toppositioner.

Faktum är att man får gå ner till plats sju för att hitta den första nykomlingen, som är 2009 Chivite Selección Especial Finca de Villatuerta från det spanska familjeföretaget Chivite. Vinet, som kommer ifrån Navarra, är en cuvée på druvorna tempranillo och merlot som lagrats tolv månader på franska fat.

Den andra nykomlingen på topp-tio-listan är 2013 Bellingham Old Orchards Malbec Mourvédre Tannat från den framstående sydafrikanska producenten Douglas Green Bellingham. Gillar ni moderna, bäriga viner bör ni absolut prova detta vin.

Övriga nykomlingar hittar ni utanför topp-tio, men det beror ingalunda att de är dåliga, utan bara på att det just nu är väldigt gott om riktigt bra viner i denna prisklass på Systembolaget.

Superfynd som de båda australiensarna 2013 Ferngrove Cabernet Sauvignon och 2011 Pimpala Road Sangiovese Cabernet Sauvignon från Geoff Merrill eller argentinska 2013 Malbec från Argento får ni inte missa.

>>Till listan