Clubstek, parmesan & rucolasallad samt råstekta örtpotatis

Barolo och då druvan nebbiolo har väl aldrig varit mer populär här hemma än vad som är fallet just nu. Det är också ett tacksamt vin att laga mat till då du inte behöver ”övertänka” utan kan hålla det enkelt så länge råvarorna är första klass. Här har vi valt att tillaga en ört- och vitlöksgnuggad clubstek, namnet på ryggbiffen när benet och fettkappan får vara kvar. Till köttet en rödvinssky innehållandes en skvätt Barolo och vid sidan om en parmesan och rucolasallad samt råstekta färskpotatis med färsk rosmarin. 2016 Maggio Barolo som är i våra glas tackar och tar emot!


Recept – 2 personer

1 clubstek, cirka 500 gram
1-2 rosmarinkvistar
2 vitlöksklyftor
Färskpotatis
Rucola
Hyvlad parmesan
Kapris
En skvätt Barolo
Rödvinsvinäger
Tryffelolja
Havssalt, olivolja, svartpeppar, smör

Eventuella tillbehör
Ugnsbakad färsk lök och/eller tomat

Så här gör du

Börja med att koka upp potatisen blott ett par minuter för att driva ut lite stärkelse. Dela på mitten och stek sedan i olivolja tillsammans med en krossad vitlöksklyfta, lite rosmarin samt salt och svartpeppar.

Lägg rucolan i kallt vatten så den blir krispigare. Hyvla parmesan och gör en dressing på lite rödvinsvinäger, tryffelolja, olivolja, salt och peppar.

Gnid in clubsteken i havssalt, lägg en krossad vitlöksklyfta och rosmarinkvist på cirka 30 minuter innan du påbörjar tillagningen. Stek upp clubsteken i smör och se till att köttet fått ligga i rumstemperatur så det inte är kallt. Börja steka varmt och efter några minuter så sänker du temperaturen. Kör du med stektermometer så är 58 C den perfekta innertemperaturen på köttet. Låt vila en stund innan du skär upp köttet mot fibrerna. Under tiden häller du en liten skvätt av Barolovinet i stekskyn och monterar ner en klick smör och låter hastigt puttra samman.

Blanda samman salladen med kapris och parmesan, häll över lite dressing och servera med kött, lite rödvinssky och den råstekta potatisen. Gott till är även en ugnsbakad färsk lök eller tomat.

Vin

2016 Maggio Barolo, Piemonte, Italien

art.nr. 50982, 750 ml, 14%, 175 kr, 4,5 av 5 p

Maggio bjuder på en örtblommig doft med viss uppbackning av klassiska drag som torkade rosor och körsbär samt en hint av rotfrukter, fatkrydda och fuktigt läder. Gomkänslan visar upp en lättare, fint transparent kropp med följsamma nebbiolotanniner, rödbärig bärfrukt, tobak, lakrits och en diskret citrussyrlighet som följer med i det kryddiga, långa och torra avslutet.

Till maten
Så mycket som jobbar tillsammans här och då blir det till en fullständig njutning för gommen, ja alla sinnena. Köttet och nebbiolo är som gjort för varandra, den lilla sältan i parmesanosten tillsammans med tryffeloljan skriker efter Barolo och vi känner att mat inte behöver vara svårare än så här när man har ett bra vin i glasen.