Codorníu på vita druvor i topp igen!

Årets sista lista är en uppdatering av mousserande viner mellan 76 och 150 kronor. Det blir Spanien och Codorníus som avgår med segern i år: NV Anna Blanc de Blancs toppar återigen listan, som uppdaterats med tre nya superfynd, varav två på tio i topp.


Anna Blanc de Blancs reserva 72522 kantTvå dagar före nyårsafton är det självklart att uppdatera topplistan för de lite dyrare mousserande vinerna.  Har du en flaska champagne till nyårsafton och ni är flera – spara inte den till tolvslaget, utan satsa på att dricka den med lite mer andakt. När klockan slår tolv och du står utomhus, fryser och tittar på fyrverkerier och det är tio grader kallt kommer inte det allra bästa till sin rätt.

Satsa på en flaska mousserande vin i stället!

Årets sista uppdatering bjuder på fem nykomlingar, varav två hamnar på tio i topp. Bäst av nykomlingarna är spanska ekologiska superfyndet 2011 MIM Natura Brut Nature Reserva på plats nummer sex. Vinet är torrt och frisk med ren och elegant frukt och bra balans.  För 99 kronor är detta ett klockrent superfynd.

På plats nummer åtta hittar vi ännu en spansk cava  – djupa, rika och fylliga 2008 Nadal Brut Nature Gran Reserva, som har en antydan till mognad med bra balans och bra syra.

Övriga nykomlingar är superfyndet NV El Miracle Organic Cava Brut, ekologisk syster till ettan El Miracle på billiga mousserandetopplistan på plats nummer 18, fyndet 2012 Vintage Reserva Brut Nature från pålitliga Freixenet på plats 17 och 2009 Malvasia Cuvée de Prestige på plats 38, också från Freixenet.

Spanska cavan NV Anna de Codorníu Blancs de Blancs Reserva från Codorníu kniper återigen förstapltsen med sina 89 poäng. Ett superfynd värt varenda krona.

På andra plats återfinner ni 2010 Graham Beck Blanc de Blancs Brut från den duktiga sydafrikanska producenten Graham Beck. År efter år producerar Graham Beck utsökta mousserande viner som kostar under 150 kronor och flera år har jag pekat ut just husets Blanc de Blancs som ett av årets bästa mousserande viner på Systembolaget under 150 kronor – så också i år.

På tredje plats hittar vi ekologiska, eleganta fyndcavan 2012 La Vida al Camp från Raventós i Blanc, med fina inslag av grapefrukt, honungspomelo, krita och mineraler.

Listan omfattar 62 viner, varav nio superfynd och 41 fynd. Gott nytt år!

>>Till listan