Corte dall’ Ecovista – ekologiskt rött från Toscana, 5 poäng

Corte dall’ Ecovista är en så kallad IGT, Indicazione Geografica Tipica. Ett vin som är producerat inom en viss region i Italien, i det här fallet Toscana. Klassificeringen beror helt enkelt på valet av en mindre andel merlot från kustregionen Maremma i södra Toscana, druvor som skänker rondör till regionens klassiska sangiovese som dominerar i vinet. Vingårdarna är ekologiskt skötta och efter jäsning så har vinet lagrats ett halvår i ekfat.

Boxtoppen.se om 2016 Corte dall’ Ecovista, IGT Toscana
Initialt en mörkt körsbärssyrlig doft med inslag av ceder, tobak och en skönt karg mineralitet. Med luft dyker även en örtbukett fram och en touch av mörk choklad. I gommen ett medelfylligt vin som drar åt det eleganta hållet till och som bjuder på relativt måttliga tanniner och solmogen mörk frukt; tänk svarta körsbär och plommon. Ett stänk sötma skänker rondör och avslutet visar upp längd och viss kryddighet från faten.

Betyg: 5/5!

Vid beställning av sex flaskor levereras vinet i en trälåda. Självklart kan man välja att köpa endast en flaska, men då utan trälåda. Corte dall’ Ecovista kostar 109 kr/st, 654 kr för sex flaskor inklusive trälåda.

Beställ vinet på Systembolaget och hämta det inom ca en veckas tid i din butik.

Corte dall’ Ecovista
Toscana, Italien
Alkohol: 13,5%
Pris: 109 kr
Årgång: 2016
Art nr: 74059