Corte Giacobbe – en vitvinsbox som placerar sig bland de bästa på Systembolaget!

Det är något visst med Soave. Granne med det idag betydligt mer välkända Valpolicella, även om det för många vinvänner var exakt det omvända för ett par decennier sedan. Regionen som ligger någon timme öster om Gardasjöns södra del är dock värt att uppmärksamma för Soave-vinerna är bättre än någonsin. Det om något bekräftas av tvålitersboxen Corte Giacobbe!


Soave är synonymt med garganega. Även om vinerna tillåts bestå av upp till 30% av chardonnay eller verdicchio, här kallad trebbiano di Soave, så är det garganega som regerar. Garganega skänker nedtonat aromatiska viner, ofta med nyanser av bland annat aprikos, melon och viss blommighet. I Corte Giacobbe från familjeproducenten Dal Cero så finner du de typiska attributen och druvorna som odlats i vulkanisk mark och drygt 500 meter över havsytan har fått ett halvårs lagring på en mix av ståltankar och ekfat.

Boxtoppen provar 2019 Corte Giacobbe Soave från Italien

En ny årgång har landat av producenten Dal Ceros urläckra Soave, Corte Giacobbe. Med 2019 blir det stramare och mer citrusspänstigt men även melon, gröna mandlar, persika och blommiga nyanser kikar fram i den rena och ungdomligt energiska doften som blott hintar en ytterst diskret fatton. Smaken har en skönt syrlig och aptitretande approach med äppelskal, citrus, mandelkubb och persika i en torr, stram stil där en diskret örtighet tillsammans med omogen lime noteras i det fräscha och kryddiga avslutet. En vitvinsbox som placerar sig bland de bästa på Systembolaget!

Betyget: 5 av 5 boxar

Något av det godaste vi vet är klassikerna Pizza al tonno, tonfiskpizza, tillsammans med Soave. Prova även vinet till en pastaservering med Vongole-musslor eller en matigare kycklingsallad såsom Caesar.

Corte Giacobbe kostar 249 kronor och boxen (2000 ml, 12,5%) har artikelnummer 6457. Det vita Soave-vinet finner du i närmare 350 Systembolagsbutiker och till övriga beställer du det utan ytterligare kostnad.

Till Systembolaget HÄR >>>