Dags att stifta bekantskap med en nygammal druva – famoso!

I början av millenniet trodde man att druvsorten famoso gjort sitt och försvunnit från kartan. Trots att det är en druva som omnämnts redan under 1400-talet så hade den skuffats undan av andra sorter och tappat i popularitet trots att dess namn som betyder berömd borde indikera annat. Men så upptäcktes ett par rader för drygt tio år sedan och därifrån tog några lokala producenter tag i det och idag finns det flera hektar av druvan. Det senaste tillskottet i Casteloro-serien är en Vino Bianco och i detta vita vin finner vi en blend på välkända pinot bianco med just det, famoso!


Sannolikt försvann famoso från kartan för att vi ändrade våra preferenser mot lätta krispiga vita och famoso står för aromatiska viner som sannolikt gjort sig väldigt väl till söta viner, idealet förr. Men producenterna i Emilia-Romagna jobbar nu med att finna vägen tillbaka för druvan och ett av sätten är att mixa den med andra druvor, som den lättare pinot blanc. Andra experimenterar med charmat, det vill säga proseccometoden och framtiden får utvisa vad druvan kan erbjuda. Kvaliteten finns där onekligen.

Boxtoppen provar 2020 Casteloro Vino Bianco från Emilia-Romagna

Pinot bianco och famoso från den senaste skörden blir här till en ungdomligt busig och livlig doft där saftiga päron möter galiamelon och persika i kryddig och charmant stil. Smaken fokuserar på det stenfruktiga som ackompanjeras av citrusaktiga inslag och det är ett fruktdrivet vin i behagligt torr stil och med ung, uppiggande syra. Klassiskt italienskt matvin helt enkelt!

4 av 5 poäng

Casteloro är den svenska importörens eget varumärke och den omtyckta serien bjuder på såväl rött som vitt och bubbel. Denna nyhet har artikelnummer 50080 och en flaska (75 cl, 12%) kostar 59 kronor. Vinet beställer du till din föredragna Systembolagsbutik.

Till Systembolaget HÄR >>>